• Försvarets materielverk provskjuter med en Archer.
  • Materielsläpp med C17 Globemaster vid Kråk, Karlsborg.
Göteborgs Fria

Aktion Rädda Vättern välkomnar JO-kritik mot länsstyrelsen

När försvaret började provskjuta spränggranater i norra Vättern 2015 lämnade Aktion Rädda Vättern in ett överklagande till länsstyrelsen. Nu får länsstyrelsen JO-kritik för sin hantering av överklagan.

I slutet av 2015 startade Försvarets materielverk (FMV) sin utprovning av de nya granatkastande Archer-pjäserna, i norra Vättern. Sjön är Vättern är ett Natura 2000-område, det vill säga ett område som Sverige åtagit sig inför EU att skydda. Den 21 december 2015 lämnade nätverket Aktion Rädda Vättern in ett överklagande, som var ställt till mark- och miljödomstolen. Men länsstyrelsen skrev i ett e-postmeddelande att det inte gick att göra någon överklagan och skickade istället ärendet till förvaltningsrätten. Aktion Rädda Vättern vände sig därför till Justitieombudsmannen, JO. Nyligen kom JO med ett utlåtande där man kritiserar länsstyrelsen för hanteringen och menar att man borde ha skickat överklagan till mark- och miljödomstolen, eller i andra hand ha informerat Aktion Rädda Vättern om att man skickade överklagan till förvaltningsrätten.

– Det är bra att länsstyrelsens märkliga hantering av granatbeskjutningarna kritiseras, säger Christer Haagman, konsult på Milhjobyrån som ARV anlitat för att driva ärendet, i ett pressmeddelande. Tyvärr går dock inte JO på djupet i ärendet. Då skulle det enligt min mening visa sig att det tillstånd från 2010 som FMV har, bör rivas upp och göras om.

Det var i november 2010 som länsstyrelsen i Västra Götalands län beviljade tillstånd för skjutning mot Vättern.

Aktion Rädda Vätterns ordförande Elisabeth Lennartsson välkomnar JO-kritiken.

– Vi hoppas att länsstyrelsen nu tänker sig för innan nya tillstånd att beskjuta Vättern med granater beviljas, säger Elisabeth Lennartsson, i ett pressmeddelande. Vi hoppas också att regeringen nu snart kommer med ett beslut i enlighet med mark- och miljödomstolens rekommendation. Granatsprängningar i Vättern måste förbjudas.

Länsstyrelsen har också, enligt JO, själva uppgett att det var felaktigt att skicka beslutet till förvaltningsrätten och att de borde ha skickat den till mark- och miljödomstolen.

Fakta: 

• 2010 presenterade Försvarsmakten att de ville öka antalet övningsdagar i området runt Karlsborg, vid Vättern, för att bedriva flyg- och skjutverksamhet med bland annat flygplanet JAS 39 Gripen och helikoptrar.

• Ammunitionen som Försvarsmakten och Försvarets Materielverk ville använda var bland annat 30 000 skott om året från automatkanon, 132 000 skott årligen med eldhandvapen, 250 000 skott om året från kulspruta samt robotar och raketer.

• Archer är en utvecklad variant av artilleripjäsen Haubits 77B, där pjäsens överlavett har monterats på en tung terrängvagn

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

S: ”M sparar in på vården för att privatisera”

Regionens hälso- och sjukvård går med 200 miljoner kronor plus. S är nu kritiska till att den grönblå majoriteten inte använder pengarna: ”Ett fult sätt att försöka privatisera en del av sjukvården.”

Göteborgs Fria

Förvaltningsrätten ändrar NMR:s demonstrationsväg

Förvaltningsrätten ger rätt till dem som överklagat polisens beslut – Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen måste marschera en annan väg. Detta med hänsyn Bokmässan och Judiska församlingen.

Göteborgs Fria

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu