• ”Vi kan inte riskera att bland de alla välvilliga människorna finns ens en enda med onda tankar”, säger Judiska församlingens verksamhetschef Laila Takolander om varför manifestationen måste ställas in.
  • Något måste göras mot den judiska gruppens utsatthet i Sverige, menar Banar Sabet, som tog initiativ till Kärkeksmanifestationen.
Göteborgs Fria

Manifestation för Judiska församlingen ställs in

En planerad solidaritetsmanifestation för Judiska församlingen den 30 september ställs in. Detta av säkerhetsskäl, på uppmaning av församlingen.

På lördag den 30 september demonstrerar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i Göteborg, i närheten av synagogan. Samtidigt samlas många församlingsmedlemmar där för försoningshögtiden Jom Kippur. Att nazister skulle demonstrera i närheten av Judiska församlingen fick Banar Sabet, mångfaldsstrateg, att reagera och ta initiativ till en kärleksmanifestation. Idén var att stå utanför synagogan på morgonen och se till att församlingsmedlemmarna kom in tryggt.

– Många kommer demonstrera mot nazismen men jag ville ordna en för-manifestation. Som muslim känner jag att man ibland behöver få känna att någon ser ens oro, att någon ser islamofobin. Så det var viktigare för mig att visa församlingen att det finns människor som bryr sig än att skrika mot nazister, säger Banar Sabet.

Men manifestationen ställs nu in, på uppmaning av församlingen.

– Den ställs in på vår begäran. Eller egentligen har vi bett att man inte kommer i närheten av våra fastigheter, säger Laila Takolander, församlingens verksamhetschef. Den främsta orsaken är Yom Kippur, försoningsdagen då vi fördjupar oss i vår religion genom mediterande och att be i synagogan. Den andra är säkerhetsaspekten. Vi kan inte riskera att bland de alla välvilliga människorna finns ens en enda med onda tankar. Det är himla trist att leva i ett samhälle där man inte kan utesluta onda tankar och bara tacka och ta emot det goda våra medmänniskor vill erbjuda.

Laila Takolander berättar att församlingen är tacksamma att initiativet togs.

– Initiativet är fantastiskt. Vi är väldigt glada att så många individer, både kända och vanliga, vill visa sin solidaritet för oss. Vi har försökt besvara alla men kanske inte lyckats. Vi är tacksamma för allt stöd som visas.

Banar Sabet menar att det är sorgligt men förståeligt att manifestationen måste ställas in.

– Jag förstår, men det är en tragedi att det behövs så mycket säkerhetsåtgärder generellt. Vi funderade också på att skicka blommor, då sa de att vi kunde skicka dem kvällen innan så att de skulle hinna scanna blommorna – det säger något om vår samtid som vi måste fundera kring. Jag tänker att det kan gå långt om vi inte hämmar otryggheten som finns för den judiska gruppen, de är väldigt utsatta, säger Banar Sabet.

Laila Takolander, vad kan de som vill visa församlingen sitt stöd göra istället?

– Tala om ärendet och för judarna som i Sverige har officiell minoritetsstatus. Vi hoppas att kunna återkomma om hur solidaritet kan visas på ett proaktivt sätt, säger Laila Takolander.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

S: ”M sparar in på vården för att privatisera”

Regionens hälso- och sjukvård går med 200 miljoner kronor plus. S är nu kritiska till att den grönblå majoriteten inte använder pengarna: ”Ett fult sätt att försöka privatisera en del av sjukvården.”

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu