• Regeringens budgetkompromiss med alliansen är ett steg i rätt riktning, menar Ali Esbati (V).
Fria Tidningen

V: ”Inget självändamål att öka statsskulden”

Överskottsmålet var inte det Vänsterpartiet hade velat se i höstens statsbudget. Men det är inte det största hindret för investeringar i välfärden, menar Ali Esbati.

Minskningen av statsskulden är inte det största hindret mot att bygga ut välfärden i dag, menar Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Under alliansregeringen var det till exempel snarare skattesänkningarna som infördes som begränsade finansieringsmöjligheterna för offentliga investeringar, anser han.

– Men man hade ändå kunnat satsa mer pengar på investeringar. Det är val som kan göra skillnad innanför det här ramverket.

Trots att målet om överskott i statsbudgeten kvarstår tycker Ali Esbati att den nya överenskommelsen är ett steg i rätt riktning. Enligt honom är det bland annat tack vare Vänsterpartiet som Socialdemokraternas hållning har förskjutits. För några år sedan ansågs det vara farligt att över huvud taget rucka på överskottsmålet, menar han.

– Vi tycker det är bra att andra har börjat prata i samma termer som oss nu.

Varför har ni ställt er bakom överenskommelsen istället för att opinionsbilda för en mer progressiv budgetpolitik?

– Det är en kompromiss i rätt riktning, så vi såg inget skäl att ställa oss utanför, även om vi hellre hade sett en annan ordning.

Förslaget stänger dörren till att lånefinansiera offentliga investeringar under flera år framåt. Är det realistiskt att införa tillräckligt stora skattehöjningar för att nå era mål om att bygga ut välfärden?

– Jag håller med om att ramverket kan vara ett hinder för en del sådant. Men det var inte det som gjorde att den borgerliga regeringen sänkte skatten.

Är det vänsterpolitik att lägga skatteintäkter på hög istället för att förstärka välfärden?

– Nej, vi vill som sagt att det ska satsas mer pengar och hade velat se skattehöjningar. Det är ingen hemlighet.

– Det kan finnas tillfällen då det är rimligt att öka statsskulden genom att låna, men det är inte ett självändamål. Det är inte där de huvudsakliga striderna utspelas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tyska arbetare kräver 28-timmarsvecka

Den här veckan har metallarbetare över hela Tyskland gått ut i varningsstrejker. Kravet: möjligheten att gå ner till en 28-timmars arbetsvecka.

Fria Tidningen

”Folk ropar efter bröd”

I över en vecka har tusentals människor i Iran protesterat mot ekonomiska orättvisor. Men är det början till en ny rörelse?

Fria Tidningen

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

”Adoption är en kolonial praktik”

Intervju

Maria Fredriksson tycker adoption från fattiga länder är ett problem. Men som adopterad själv är det svårt att få gehör för sin kritik, menar hon.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu