Vi köper ekologiskt som aldrig förr
Den svenska försäljningen av ekologisk mat fortsätter att öka, visar ny statistik från Ekoweb. Under första halvåret 2017 ökade försäljningen med 8 procent.
Ekologiska livsmedel har de senaste 20 åren blivit alltmer populära och 2016 ökade försäljningen med 3,9 miljarder kronor. Under första halvåret 2017 har den ekologiska matförsäljningen ökat med ytterligare 1 miljard.
Den offentlig sektorn och restauranger är de som ökat sina ekologiska inköp mest. Av den totala livsmedelsförsäljningen i Sverige står ekologiska varor nu för 9,3 procent.
Annons
Brist på framför allt frukt och grönsaker gjorde att försäljningsökningen begränsades, enligt undersökningen. Det som svenska ekobönder producerar har gått åt.
– Alla stora aktörer ökar sin försäljning av ekologiska livsmedel. Men ökningen hade kanske kunnat vara det dubbla om all önskad råvara funnits tillgänglig och nått ut till hyllorna i butikerna, säger Cecilia Ryegård, chefsanalytiker på Ekoweb, i ett pressmeddelande.