De odlar en bro mellan stad och land
Ett stenkast ifrån Malmöstadsdelen Rosengård växer rotselleri, mangold och piplök i kommersiell skala. Att odla mitt i stan är både roligt och meningsfullt, tycker grundarna av Happy onion farm.
– Har vi rödbetor kvar? Jag tycker vi kör.
Arbetsdagen på Happy onion farm börjar med en runda i odlingarna. Hur ser det ut, vad behöver göras och vad har högsta prioritet? I dag enas Charlotte Nycander och Isolde Broekmans om att prioritera sådden av en ny omgång rotfrukter, medan vädret fortfarande är fint. Rensa ogräs kan de göra även efter att regnet slagit till. Dessutom har chokladfläcksjuka drabbat bondbönorna och de smittade plantorna behöver tas bort snabbt.
Annons
Tillsammans med Carlos Rojas anlade de odlingen på Västra Skrävlingefältet nära Rosengård i Malmö år 2015, men han har senare lämnat företaget.
Varför ville ni börja odla här?
– För att äta bra mat, och för att det är väldigt kul i sig att så ett frö och se det växa. Jag vill också jobba ute och det finns inte många jobb där man ser resultat av det man gör, säger Isolde Broekmans.
– Jag brukar säga det smöriga att jag sökte meningen med livet och hittade en kurs i stadsodling på Holma folkhögskola. Jag insåg att jag ville jobba med matproduktion, att jag mår bra av att vara ute och vill att jag och min familj ska kunna äta bra, hållbar mat. Det här känns otroligt meningsfullt, säger Charlotte Nycander.
I dag odlar de allt från rotfrukter, bönor och bladgrönsaker till blommor och örter på totalt 2 500 kvadratmeter tung lerjord. Mångfalden är en medveten strategi för att förlänga säsongen så långt som möjligt in på vår och höst. Det är bland annat för att i år är första gången som Happy onion farm bedriver andelsjordbruk, där kunderna har köpt en andel av skörden i förväg. Det har blivit fyra utlämningar hittills med bland annat vitlök, spetskål, paprika och mangold. Genom att ha många olika grödor märks det inte heller så mycket om något saknas, som pumpa.
– Pumpa, squash och gurka har varit vårt stora problem i år eftersom det varit så kallt och regnat så konstigt – otroliga mängder och sedan torrt, säger Charlotte Nycander.
En annan strategi för att öka skörden och förlänga säsongen är att så i omgångar. Till exempel blir det tre omgångar bondbönor i år. Härom veckan skördades 2 000 vitlöksplantor. Nu ska ytan plöjas och nya grödor sås, som bladgrönt och socker-ärtor. Även om vissa plantor inte skulle hinna ge skörd innan kylan slår till kan de bli gröngödsling för jorden.
– Vi har lärt oss den hårda vägen att vi inte får ha tomma ytor, säger Charlotte Nycander.
Odlingen sker enligt ekologiska principer men utan formell certifiering. Isolde Broekmans och Charlotte Nycander försöker att undvika fossila bränslen, även om marken än så länge harvas med traktor en gång i början av säsongen. Det är skiftesbruk som gäller för att undvika sjukdomar och utnyttja baljväxternas förmåga att fixera näring i form av kväve i jorden till nästa års grödor. Lite marktäckning och gröngödsling blir det också även om det är svårt att få tag på grönmassa mitt i stan. Prioriteten är att täcka marken runt exempelvis vitlök med gräsklipp och runt gurka och squash med ensilage.
Nästan alla blommor som odlas här är ätbara. De utgör lite av en bonus för andelsägarna som kan plocka dem när de hämtar sina grönsaker.
– Det är också för att locka pollinerare och för att hålla området snyggt och prydligt, så att inte Malmö stad får klagomål om att det ser skräpigt ut, säger Charlotte Nycander.
Den största nackdelen med att odla just här är att arrendeavtalen än så länge förnyas årsvis. Därför vågar odlarna inte planera långsiktigt och till exempel bygga på marken.
Vilka fördelar finns det med stadsodling?
– Minst hälften av kunderna kommer med cykel eller buss och vi behöver inte packa och köra bort grönsakerna, säger Isolde Broekmans.
– Personligen vill jag odla där jag bor, och nu bor jag här. Det är också väldigt tillgängligt för människor. Våra kunder kan vara här och följa säsongens gång när de hämtar sina grönsaker. Förutom att vi producerar närodlad, hälsosam mat kan vi vara en bro mellan stad och land, säger Charlotte Nycander.
Hon menar att andelsjordbruket blir ett sätt för kunder och andra i området att bli mer medvetna om hur mat produceras och hur mycket jobb som ligger bakom. Kanske kan det även påverka deras konsumtionsmönster på andra områden.
– Mitt barn är två och ett halvt år och tycker att det är skitkul med odling. Han smakar på vad som helst om jag säger att jag har odlat det själv.
Happy onion farm är en av deltagarna i projektet Stadsbruk som även pågår i Göteborg och Växjö. Läs mer om det och om att göra stadsodling ekonomiskt hållbar i kommande nummer av Landets Fria!
Gröngödsling
Att odla grödor i syfte att återföra dem till jorden och därmed bland annat ge jorden näring, hålla den fuktig och göra den mer lucker samt hindra ogräs.
Källa: www.fobo.se