• En till två portioner gröt eller välling om dagen kan räcka för att komma upp i Livsmedelsverkets rekommenderade maxnivå av tungmetaller.
Landets Fria

Höga halter av tungmetaller i barnmat

En undersökning från Testfakta som publicerades i veckan visar att ekologiska gröt- och vällingprodukter för barn innehåller höga halter av tungmetaller som kadmium och arsenik.

En till två portioner om dagen kan räcka för att komma upp i Livsmedelsverkets rekommenderade maxnivå. Mest arsenik innehöll den ekologiska risgröten från Holle och Sinlac Specialgröt från Nestlé. Nestlés Majs-Risvälling kommer upp i nästan lika höga halter.

Höga halter av kadmium hittades i den mjölkfria gröten och vällingen från market Enago. Även här räcker det med två portioner för att komma upp i maxnivån. Produkterna ligger strax over, respektive strax under gränsvärdet för hur mycket kadmium som får finnas i själva pulvret. Ett högt kadmiumintag är kopplat till benskörhet, njurskador och minskad reproduktionsförmåga.

Livsmedelsverket menar att producenterna har ett ansvar att själva sänka nivåerna av tungmetaller i sina produkter.

Annelie Barkelund, kommunikationchef på Nestlé menar att företaget samarbetar med jordbruksuniversitet, leverantörer och odlare för att förbättra metoderna och sänka nivåerna i riset.

– Vi kontrollerar varje rismjöls-parti innan den går in i produktionen och våra produkter uppfyller alla nationella och internationella säkerhetskrav för arsenik i ris. Vi fortsätter också att förbättra vår kunskap om vilka odlingsområden som har lägre nivåer av arsenik, säger hon till Testfakta.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rekordår för ekomat

Försäljningen av ekologisk mat ökade med 3,9 miljarder kronor under 2016, visar ny statistik från Ekoweb.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu