• Trion musicmusicmusic består av Michael Edlund, trummor, Fabian Kallerdahl, piano, och Josef Kallerdahl på bas.
  • Shawna Yang.
Fria Tidningen

Jazz från Taiwan i möte med Hoob

Taiwanesiska jazzstjärnskottet Shawna Yang kommer till Sverige för att spela med hyllade musicmusicmusic.

Saxofonisten och kompositören Shawna Yang är stor i Taiwan. I Sverige är det inte många som har koll på henne eller jazz från Taiwan. Fabian Kallerdahl, pianist och bandledare för musicmusicmusic, hade tidigare inte hört talas om Yang, som nu är inbokad på en turné i Sverige där spelställen i Göteborg, Bohuslän och Stockholm är inbokade.

– Jag har fått lyssna in mig en del. Det ska bli väldigt spännande att spela tillsammans med Shawna. Hon har en varm och mjuk spelstil och spelar en typ av jazz som inte ligger så nära vår egen. Hon kommer framföra en del egna låtar men även spela en del av våra alster, det ska bli ett spännande möte, säger Fabian Kallerdahl.

I november är rollerna ombytta, då åker Fabian Kallerdahl med band till Taiwan för att fördjupa utbytet mellan länderna.

– Allt började med att vi förra hösten fick en förfrågan om att göra en turné i Kina, som sedan utvidgades till ett antal spelningar i Taiwan. I Taipei träffade vi en promotor som hade ett arbetssätt som påminde mycket om vårt sätt att arbeta med vårt egna skivbolag Hoob. Vi kom snart överens om att fortsätta göra grejer tillsammans.

Att spela i Taiwan och Kina var en speciell upplevelse, berättar Fabian Kallerdahl. Speciellt understryker han att det var lärorikt att få sina perspektiv vidgade.

– Det var en del spelställen i Kina som var imponerande och som fick mig att ifrågasätta den lite självgoda uppfattningen som vi i väst kan ha om att andra länder enbart tar efter oss i väst, men då slog det mig att framtiden kanske finns här. På andra ställen var det tvärtom, där visste man knappt något om jazz.

Först väntar spelningarna med Shawna Yang, som har med sig ett filmteam för att dokumentera resan.

– Vi ska hålla till i min stuga som ligger utanför Munkedal där vi ska lära känna varandra och jamma ihop. Efter några intensiva dagar så har vi en första spelning på Styrsö där vi även kommer att ha gästartister, bland andra Nils Berg. Vi vill att Shawna ska få träffa många musiker när hon är här på besök.

Vad hoppas du på att utbytet ska leda till?

– En sak som alltid är kul är att åka till andra ställen och möta en ny publik. Det är häftigt att få åka runt och visa upp vad vi representera för jazz. Å andra sidan är det spännande att få spela ihop med andra musiker, när det gäller improvisation är det spännande med det som händer i stunden, saker som kan vara svåra att fånga på skiva, säger Fabian Kallerdahl.

På tal om skivor släpps musicmusicmusics nya album Äventyret i september.

Kommer det att märkas av några influenser från era resor där?

– Jag vet inte riktigt. På sätt och vis tror jag det, även om det inte kommer att låta som musik därifrån, snarare tar jag inspiration från de ställena vi besökt under våra resor och de stämningar som uppstått, säger Fabian Kallerdahl.

Fakta: 

Shawna Yang

Altsaxofonist och kompositör, bosatt i Taipei. Hon är en av Taiwans mest respekterade musiker och vann förra året en taiwanesisk Grammy för bästa instrumentala album.

Aktuell: Uppträder med musicmusicmusic i morgon, tisdag, 15 aug, Platsen, Andra Långgatan, Göteborg, kl 18, Onsdag, 16 aug, Gerlesborgskolan, Bohuslän, 17 aug, Fashing, Stockholm.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deckardebut med skogsdoft

Med deckaren Nio dagar till Uksáhkka vill författaren Nicklas von Matérn förena spänning med ett innehåll som rör miljöfrågor.

Göteborgs Fria

Det våras för jazzen

Ett säkert vårtecken är Gmlstn Jazz. Under en vecka erbjuds jazz från lokala akter, men även internationella stornamn.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu