• Lerumsbon Nicklas von Matérn belyser djur- och miljöfrågor i sin romandebut Nio dagar till Uksáhkka.
Göteborgs Fria

Deckardebut med skogsdoft

Med deckaren Nio dagar till Uksáhkka vill författaren Nicklas von Matérn förena spänning med ett innehåll som rör miljöfrågor. ”En ambition har varit att väcka nyfikenhet och inspiration kring vårt sköra intrikata ekosystem”, säger Nicklas von Matérn.

I närheten av Nääs slott finns ett område med bevarad gammelskog, en miljö där Nicklas von Matérn hämtat inspiration till skrivandet av debutromanen Nio dagar till Uksáhkka.

– Om vi fortsätter med plantageskogsbruk skapas monokulturskogar innehållande ett och samma träd, ofta gran eller tall. Det är inget vidare att lämna över till kommande generationer. Vi borde ha råd att bevara våra sista gamla naturskogar och återskapa naturvärden i vanlig skog, säger Nicklas von Matérn.

Han har inte tidigare varit någon inbiten läsare av deckare men under de senaste åren har det växt fram en kriminalhistoria med miljötema som hämtats från en av hans tidigare noveller.

En roman, som efter tre års skrivande, nu är färdigställd.

– Min intention har varit att skriva en deckare som skiljer ifrån det traditionella inom deckargenren. Sedan har jag velat belysa djur- och miljöfrågor, samt försummade delar av den samiska kulturen. Deckargenren är ett bra format att belysa samhällsfrågor, förutom spänningen i deckarpusslet och actionscenerna finns det en politisk och existentiell spänningsdimension, säger Nicklas von Matérn.

En förväntning som bör uppfyllas i deckargenren är att läsaren får möta en intressant och karismatisk kriminalutredare. I Nio dagar till Uksáhkka är denne karaktär Axel Harrysson, en konstintresserad poliskommissarie som får uppdraget att undersöka ett fall som leder till en miljögrupp som kämpar för att bevara gammelskogen.

– Ett tema i boken berör bevarandet av gammelskogen och bevarandet av en biologisk mångfald. En av ungdomarna visar sig sedan ha en dold agenda, vilket jag inte kan berätta så mycket om för att inte avslöja för mycket, men kort och gott handlar det om miljöaktivism som spårar ur, säger Nicklas von Matérn, som berättar vidare om det samiska temat som bygger på att en av ungdomarna i berättelsen har samiskt påbrå och att symbolik från den samiska kulturen fungerar som inspiration för deras miljöengagemang.

För att få polisarbetet trovärdigt har Nicklas von Matérn varit noggrann med research.

– Jag har intervjuat flera poliser och dessutom skaffat mig kunskaper genom Nationellt forensiskt centrum, som arbetar med kriminaltekniska undersökningar. Att få min poliskommissarie trovärdig och inte så stereotyp, ni vet, desillusionerad och alkoholiserad, har varit en utmaning. Sedan har det varit ett pusslande för att få till logiken och detaljerna i historien, det var svårare än jag trodde, säger han.

Att låta berättelsen utspela sig i Göteborg var ett självklart val, berättar Nicklas von Matérn, som skrivit in välkända platser som biograf Draken, Slottsskogsobservatoriet och Naturhistoriska museet i romanen.

– Just museet blev extra intressant, de uppstoppade djuren skapar kontrast till miljögruppens strävan att bevara djurarter.

Apropå djur så är boken tillägnad din katt, varför?

– Min katt Thea gick bort tidigare i år. Bättre sällskap än henne kunde jag inte ha under mitt skrivande, säger Nicklas von Matérn, som nu har funderingar kring en uppföljning på deckardebuten.

Fakta: 

Nicklas von Matérn

Född: 1973

Bor: Lerum

Utbildning: Poppius Journalistskola, Konstkolan i Stockholm.

Tidigare: Thales värld (Vulkan)

Aktuell med: Nio dagar till Uksáhkká (Visto Förlag), utkommer 1 september.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu