• "En klasskompis tog med Creatures of the night av Kiss för att spela den på roliga timmen. Det är den sista skivan där Kiss var sminkade. Introt till I love it loud fångade mig totalt, jag får gåshud bara jag tänker tillbaka på det tillfället. Sedan den dagen är jag hårdrockare."
  • En kärleksförklaring till vinylskivan. Så beskriver Jonas Slättung och Mattias Lindeblad Every vinyl tells a story.
  • "Den här hittade jag på en enorm loppis i Dalarna. Det stod tusentals skivor i en lada där hönor gick omkring på golvet. Jag behövde givetvis rota igenom allt. Fastnade för omslaget till Druick & Lorange. Visste inget om dem men det visade sig vara deras enda skiva, de har dock spelat med flera band som jag gillar. Skön blandning mellan folkrock och americana. Ett fynd som visar att man aldrig ska gå förbi en skivback."
  • "Sista skivan får bli Tom Pettys senaste. Mest för att visa att jag köper nyutgiven musik på vinyl och det här är en sådan. Bra skiva dessutom", säger Jonas Slättung.
Göteborgs Fria

De bjuder på historier runt vinylen

Musikentusiasterna Jonas Slättung och Mattias Lindeblad arrangerar Every vinyl tells a story. ”Tanken är att skapa en trivsam miljö där musiken och minnen kring vissa låtar står i centrum”, säger Slättung.

Alla har minnen till vissa låtar som spelats vid speciella tillfällen i livet och som etsat sig fast i minnet. Tanken med Every vinyl tells a story är att låta personer dela med sig av sina skivminnen.

– Jag och några vänner brukar samlas hemma hos varandra för att spela låtar och umgås kring musikminnen. Konceptet med arrangemanget bygger på samma idé, egentligen har vi bara utökat vardagsrummet, säger Jonas Slättung som startade Every vinyl tells a story tillsammans med vännen Mattias Lindeblad.

De första arrangemangen var på rockbaren 2112. De senaste har varit på Bengans Skivaffär.

– Det är den största skivaffären som är kvar och de har lyckats med att skapa en mötesplats för musikälskare, för oss är det ett utmärkt ställe att ha vårt arrangemang i deras fik.

På lördag infaller Record Store Day, som i år firar tio år. Dagen är till för att hylla skivaffärerna och vinylformatet. Och uppslutningen brukar vara enorm. Jonas Slättung är dock lagom entusiastisk.

– För mig är det skivaffärens dag mer än en gång om året. Men det är en skön grej att så många dyker upp den här dagen och att affärerna säljer speciella utgåvor den här dagen. Det är också ett tillfälle att möta andra musikälskare och prata om musik.

Lite av samma funktion vill Jonas Slättung att Every vinyl tells a story ska ha. Att delta är enkelt, det är bara att ta med sig sin skiva och anmäla sig.

– Det är inte meningen att man ska vara påläst eller kunnig om musik, det handlar om att dela med sig av sina stories. Och det är givande att få höra personer berätta sina stories. En kul upplevelse som en man delade med sig av var när han under en konsert med Twisted Sister gick ner på knä framför sin flickvän och friade. Det var en bra story.

Det valda temat för söndagens Every vinyl tells a story är ”Guilty pleasures”. Jonas Slättung medger att han har några sådana själv.

– Jag är svag för Harry Belafonte, som för övrigt var min mammas favoritartist. Hans calypso kan inte kallas cool, men det är grymt bra ändå, skrattar Jonas Slättung.

Skivnörderi är en manlig företeelse, något som Jonas Slättung och Mattias Lindeblad vill motverka.

– Vi har flera kvinnor som dyker upp, men då mest som publik, det är sällan de går upp på scen och delar med sig av sina musikminnen. Men vi vill att fler kvinnor ska medverka och försöker pusha de som kommer för att ta plats på scen.

Termen ”discaholic” brukar användas för att ringa in galenskapen som finns kring skivsamlande. Jonas Slättung menar att hans missbruk är hanterbart.

– Jag vill inte se mig som en samlare. Jag vill först och främst vara en musikdiggare, säger Jonas Slättung. Sen tycker min fru att jag har för många skivor, samtidigt förstår hon att jag mår bra av att ha skivor runt mig. Det är ett missbruk som inte drabbar någon annan, förutom att skivorna tar plats.

Vad är det då som är så speciellt med vinylformatet?

– Jag växte upp med lp-skivor och musikupplevelserna jag fick som ung är kopplad till det formatet. Attraktionskraften hos vinylskivan har att göra med det oslagbara vinylljudet och att omslagen är som små konstverk.

Kaffe är urdrucket och vi fortsätter in i skivaffären med riktning begagnathörnan. Jonas Slättung hittar ett par skivor som han inte kan hålla sig från att inhandla.

– Jag hade inte tänkt köpa något i dag, men varför inte, det är kul med skivor.

Fakta: 

Nästa Every vinyl tells a story, söndag 23 april, Bengans, Stigbergstorget 1, kl 14.30.

Record Store Day

Vad: Årlig dag för att fira den fysiska skivaffären.

När: 22 april

Skivaffärer att besöka:
Music Lovers Records, Kyrkogatan 13
Galaxy Gramophone Records, Engelbrektsgatan 3
Linné Skivbörs, Andra Långgatan 2
Dirty Records, Andra Långgatan 4
Andra Långgatnas Skivhandel, Andra Långgatan 33
Bengans, Stigbergstorget 1, Östra Hamngatan 46
Majornas Skivhandel, Älvsborgsgatan 35

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Det våras för jazzen

Ett säkert vårtecken är Gmlstn Jazz. Under en vecka erbjuds jazz från lokala akter, men även internationella stornamn.

Göteborgs Fria

Hon sviker inte syntmusiken

Anna Öberg tog ett avbrott från musiken. Nu är hon tillbaka, trettio år senare, med soloskivan Härsknar.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu