• Goran Kajfes Subtropic Arkestra hör till de svenska bokningarna, de spelar på Nefertiti under festivalens avslutningshelg.
  • Linda Gustafsson Hedborg, konstnärlig ledare för Gmlstn Jazz.
Göteborgs Fria

Det våras för jazzen

Ett säkert vårtecken är Gmlstn Jazz. Under en vecka erbjuds jazz från lokala akter, men även internationella stornamn.

Sedan den första festivalen 2014 har Gmlstn Jazz växt i storlek. Liksom förra året sträcker sig programmet över nio dagar och spelställena är utspridda över hela staden.

– Vi har i år ingen huvudscen i Kviberg som vi haft tidigare år. Festivalen bygger nu än mer på att skapa ett samarbete mellan olika lokala klubbar och samla dem under ett paraply. Och i år har vi verkligen satsat på att få till så många samarbeten som möjligt, säger Linda Gustafsson Hedborg, som är ny konstnärlig ledare för festivalen.

Arrangörer som Brötz, Klubb Impuls, Fabriken och Klubb Entra har olika inriktningar. Att samla arrangörer och tillsammans erbjuda olika typer av jazz är en av festivalens styrkor, tycker Linda Gustafsson Hedborg.

– Jazz är en otroligt bred genre och vi tycker det är intressant att visa upp olika delar av den. Spektrat går från swingjazzarna i Gentlemen & Gangsters, som spelar på 2lång, till mer experimentella bokningar genom Brötz och Klubb Entra. Och om man gillar lite mer soulbaserad jazz har Klubb Impuls bokat det norska bandet Rohey.

Gmlstn Jazz tillhör de festivaler som får godkänt i sitt jämställdhetsarbete. Målsättningen har tidigare år varit att uppnå 50/50 i könsfördelningen. En annan ambition är att motverka segregeringen i Göteborg.

– Det är en målsättning för festivalen att skapa en ökad rörlighet mellan stadsdelarna. Vi är inte framme där ännu, men vi försöker utöka spelställena. Vi har redan flera spelningar i Gamlestaden och även ett arrangemang i Hjällbo kyrka förutom spelningar i Majorna och Härlanda. Nästa år är tanken att skapa spelställen i någon ny stadsdel, säger Gustafsson Hedborg.

Vilka spelningar ska du själv ta del av?

– Jag börjar bakifrån för att krångla lite. Goran Kajfes Subtropic Arkestra på Nef lär bli en pangavslutning på festivalen. Sedan vill jag inte missa Naoko Sakatas solokonsert på Fabriken, hon är en fantastisk pianist. Till sist vill jag slå ett slag för vår satsning på barn- och ungdomsdag som vi har på Frilagret, det blir då bland annat konsert av Göteborgsbandet Malmars Makalösa, säger Linda Gustafsson Hedborg.

Fakta: 

Gmlstn Jazz

När: 21-29 april

Var: Nefertiti, Folk, Oceanen, Nylöse Kyrka, Sorento, Fabriken med flera ställen.

Artister: Goran Kajfes Suptropic Arkestra, Dinosaur, Music, music, music, Lucia Cadotsch, Joona Toivanen Trio, Naoko Sakata, m. fl.

Info: gmlstnjazz.com

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Jazzkatt återvänder som Alfa-Ankan

Anna Lund fick Jazzkatten som bästa nykomling förra året. Hennes nya band Hurrakel hyllas. Till Gmlstn Jazz kommer hon med en show som är något extra.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu