• Anna Kinberg Batras (M) och Jimmie Åkessons (SD) hot om misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist är helt oseriöst, sa Stefan Löfven under presskonferensen.
  • Inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson avgår.
Fria Tidningen

S-ministrar avgår efter it-skandalen

S-ministrarna Anders Ygeman och Anna Johansson avgår till följd av it-skandalen på Transportstyrelsen. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) får sitta kvar men hotet om en misstroendeförklaring mot honom kvarstår.

­– Jag tänker inte försätta Sverige i en politisk kris.

Så inledde statsminister Stefan Löfven (S) förmiddagens presskonferens som hölls till följd av den misstroendeförklaring som alliansen och SD riktat mot tre S-ministrar till följd av it-skandalen på Transportstyrelsen.

Istället för att hela regeringen avgår och statsministern utlyser nyval har Löfven istället beslutat om en regeringsombildning. Det innebär att infrastrukturminister Anna Johansson ­– som är ytterst ansvarig för situationen på Transportstyrelsen ­– samt inrikesminister Anders Ygeman, avgår. Uppgifter har framkommit att Ygeman fick information om it-skandalen redan i januari 2016 men inte förde informationen vidare till infrastrukturministern och statsministern. Förflyttningen av Transportstyrelsens it-system till IBM och dess utländska underleverantörer genomfördes trots bristfälliga säkerhetskontroller av utländsk personal, vilket är i strid mot lagen om rikets säkerhet.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ­– som liksom Ygeman tidigt fick information om it-skandalen utan att föra den vidare inom regeringen ­– ingår också i alliansens och SD:s hot om en misstroendeförklaring. Men han får sitta kvar. Enligt Löfven har han inte ansvar för den myndighet där skandalen ägde rum. Sverige står dessutom inför stora säkerhetspolitiska utmaningar det närmaste året, sa statsministern, och pekade bland annat på att den största försvarsövningen på 20 år i Sverige, Aurora 17, äger rum om ungefär en månad.

– Anna Kinberg Batras (M) och Jimmie Åkessons (SD) hot om misstroendeförklaring är helt oseriöst. Nu är det upp till riksdagen och varje riksdagsledamot att ta ställning. Om de menar att Hultqvist måste lämna som försvarsminister får de också ta sitt ansvar fullt ut, sade Löfven under presskonferensen.

Alliansens partiledare meddelade på torsdagseftermiddagen att de välkomnar beskedet att Anna Johansson och Anders Ygeman nu lämnat regeringen men håller också fast vid begäran om misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist.

"Peter Hultqvist ansvarar för försvaret i regeringen. Trots att han, likt Anders Ygeman, fick information om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen i början av 2016 samt att dessa säkerhetsbrister ansågs som allvarliga så avstod Peter Hultqvist från att informera ansvarigt statsråd, statsministern och riksdagen. Dessa sakförhållanden har inte förändrats", skriver partiledarna men tillägger att de inte längre ser det som nödvändigt att begära extra riksdagssammanträde utan att frågan får avgöras när riksdagen öppnar igen, den 12 september.

Vänsterpartiet välkomnar också regeringens besked. V-ledaren Jonas Sjöstedt tycker att det är bra att Stefan Löfven inte böjer sig helt för Alliansen utan försvarar Peter Hultqvist. Han anser att regeringen Reinfeldt bär det yttersta ansvaret eftersom de initierade privatiseringen av Transportstyrelsens register.

– Vi kommer inte att stödja misstroendeförklaringen. Alla inblandade kommer att granskas i KU och det är bra. Där vill vi även att den tidigare borgerliga regeringen ska granskas, säger Jonas Sjöstedt.

Stefan Löfven meddelade också under presskonferensen att Gabriel Wikström (S), folkhälso- och sjukvårdsminister, lämnar regeringen av hälsoskäl efter att ha varit sjukskriven sedan maj. Han kommer ersättas av Annika Strandhäll (S), som i dag är socialförsäkringsminister. Infrastrukturminister Anna Johansson ersätts av Tomas Eneroth (S) som i dag är gruppledare i riksdagen. Morgan Johansson (S) ersätter Anders Ygeman som inrikesminister samtidigt som Helene Fritzon (kommunalråd i Kristianstad) tar över Morgan Johanssons tidigare roll som migrationsminister.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Gåva till hyresgäster skänks till behövande

Det allmännyttiga bostadsbolaget MKB skänker presentkort till sina hyresgäster för 10 miljoner kronor. Fel prioritering, tycker några hyresgäster som startat en insamling för att skänka pengarna till behövade.

Fria Tidningen

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu