Gåva till hyresgäster skänks till behövande | Fria.Nu
  • Alla MKB:s hushåll får 500 kronor i presentkort på Coop som de kan köpa bland annat mat för.
  • Liv Olofsson Lundström.
Fria Tidningen

Gåva till hyresgäster skänks till behövande

Det allmännyttiga bostadsbolaget MKB i Malmö skänker presentkort på 500 kronor till sina 23 000 hushåll. Pengarna borde ha gått till sänkta hyror eller till de som verkligen behöver, tycker några hyresgäster som startat en insamling för att skänka pengarna till bland annat papperslösa.

Förra året fyllde det allmännyttiga bostadsbolaget MKB i Malmö 70 år. Det valde de att fira genom att dela ut presentkort på 500 kronor vardera på Coop till sina 23 000 hushåll, till en kostnad av tio miljoner kronor. I brevet till hushållen tackar bostadsbolaget för att de har valt just MKB. Det här fick hyresgästen Liv Olofsson Lundström att reagera.

– Vi lever inte en tid där vi har möjlighet att välja våra hyresvärdar, man tar den bostad man får. Det blir som att vi ska känna tacksamhet och tycka att det är kul och trevligt och fint och bra. Det finns massa andra saker man hade kunnat lägga pengarna på, till exempel att sänka hyrorna. De pratar om i alla hyresförhandlingar att de måste höja hyrorna för att kostnaderna ökar, då känns det lite konstigt att lägga tio miljoner på något sådant här.

Tillsammans med Kristin Österberg beslutade sig Liv Olofsson Lundström för att starta en insamling så att de hyresgäster som vill kan skänka bort sina presentkort. Pengarna går till kulturhuset Kontrapunkt, som ger stöd till personer med knappa resurser – allt från svenska medborgare till EU-medborgare, tredjelandsmedborgare, asylsökande och papperslösa – som saknar bostad eller som befinner sig i en svår ekonomisk situation. Presentkorten kommer att överlämnas den 16/8 och hittills har 40 personer anmält intresse för att delta, via Facebook-evenemanget "Vi väljer solidaritet ­– inte MKB".

– Självklart förstår jag att det finns hushåll som verkligen behöver de här pengarna, som det betyder mycket för att kunna handla mat eller kläder. Det är inte så att jag tycker att alla ska skänka presentkorten, men jag har möjligheten att göra det och det finns säkert många andra som har det också. Vi har tryggheten att ha ett förstahandskontrakt och är priviligerade jämfört med många andra och då blir det här ett sätt att omfördela resurser, säger Liv Olofsson Lundström.

Johanna Nilsson, som är aktiv på Kontrapunkt, välkomnar Liv Olofsson Lundströms och Kristin Österbergs initiativ.

– Vi har fortfarande kontakt med många som lever på knappa resurser och i första hand är det de vi kommer förmedla vidare presentkorten till. Vi har också tänkt att en del kan gå till vår folkköksverksamhet och kommer det in riktigt många så kommer vi kontakta andra samarbetspartners som kan ta del av pengarna. Det är ett fantastiskt initiativ där de som känner att de har verkligen delar med sig till andra som inte har, på ett organiserat sätt, vilket också kan inspirera andra, säger Johanna Nilsson.

Till Skånska Dagbladet uppger det allmännyttiga bostadsbolaget att pengarna för presentkorten inte tas från den ordinarie budgeten. Istället tas pengarna från den vinst som bostadsbolaget gjorde under 2016. Tidigare i juni presenterade också MKB att man kommer att satsa 100 miljoner kronor av förra årets vinst till sociala insatser och satsningar för ökad trygghet. Mats Nilsson, som är förvaltningschef på MKB, säger att man inte funderade på om pengarna kunde gå till något annat.

– Det är en födelsedagspresent för att vi firar 70 år och är en satsning som är utöver våra vanliga åtaganden. Det innebär att vi inte minskar ner på något annat. Vi tänkte att vi vill göra något trevligt och kul för våra hyresgäster.

Hur ser du på initiativet av några hyresgäster att samla in presentkorten för att ge de till mer behövande?

– Om det skänker de glädje så är det jättebra. Jag har ingen annan uppfattning om det. Det är deras presentkort och de får göra vad de vill med dem.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu