Landsomfattande protester mot bb-krisen | Fria.Nu
  • Protester mot nedläggningen av förlossningsavdelningen på sjukhuset i Sollefteå, tidigare i år.
  • Emma Pettersson Hernandez.
Fria Tidningen

Landsomfattande protester mot bb-krisen

Krisen inom förlossningsvården har blivit alltmer påtaglig under sommaren. Nu planeras för landsomfattande protester.

– Vi har tänkt ganska länge att vi borde göra något liknande och det har varit krisigt länge inom förlossningsvården men bara de senaste veckorna har frågan synts mer i media och vi är många – både födande, gravida och barnmorskor – som har fått nog.

Det säger Emma Pettersson Hernandez som är talesperson för Födelsevrålet, som är Sveriges enda brukarorganisation för gravida och födande. Tillsammans med frilansskribenten och opinionsbildaren Cissi Wallin står organisationen bakom en landsomfattande manifestation mot bb-krisen den 20 augusti. Hittills har över tio orter och städer i Sverige visat intresse för att delta.

– Jag tror det har en extrem betydelse för de drabbades skull att det är vi brukare som sätter ner foten. Det finns många som mår psykiskt och fysiskt dåligt som inte orkar ta fajten för sig själva och sin kropp. Vi får många mejl från kvinnor som är glada att vi finns och för att vi har spräckt många tabun kring till exempel förlossningsskador och kunnat visa att förlossninsvården inte bara är guld och gröna skogar.

Redan i vanliga fall finns det stor brist på barnmorskor. Under sommaren blir det extra påtagligt då det brukar vara högre belastning men då också den ordinarie personalen går på semester och förlossningsavdelningarna måste ta in ovan personal och barnmorskestudenter. Ordinarie personal uppmanas i många fall att flytta eller avbryta sin semester vilket riskerar leda till stress och utbrändhet.

I våras beslutade regeringen att skjuta till 500 miljoner kronor till den befintliga satsningen på förlossningsvården. Under fyra år, från och med 2016, betalar staten ut 400 miljoner kronor till landets landsting som ska gå till förlossning och kvinnors hälsa. Men det tillskottet är inte tillräckligt enligt bland annat Barnmorskeförbundet. I vissa fall har pengarna gått till att förhindra planerade nedskärningar.

– Vi har inga konkreta förändringar som vi kräver utan vill bara att politikerna ska lyssna på oss. Vi vill visa att vi inte tycker det är en acceptabel situation och att vi är värda mer, säger Emma Pettersson Hernandez.

– Sedan har vi som organisation saker vi tycker man borde arbeta för, som att införa nationella riktlinjer kring förlossningsvården. Men det viktigaste är att alla födande ska ha rätt till en plats att föda på och en barnmorska hos sig.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ministrar varnades om it-affären

Anders Ygeman och Peter Hultqvist kände till it-affären i nästan ett år utan att informera ansvarigt statsråd, enligt DN.

Fria Tidningen

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu