Bristande vård för asylsökande på Lesbos | Fria.Nu
  • Asylsökande vandrar utanför flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos.
Fria Tidningen

Bristande vård för asylsökande på Lesbos

Många asylsökande på den grekiska ön Lesbos uppvisar allvarliga psykiska symptom. Samtidigt får de en allt sämre vård, visar en rapport från Läkare utan gränser.

Under 2016 anlände 173 000 flyktingar från Turkiet till de grekiska öarna. Som mest kom över 2 000 flyktingar till ön Lesbos under en enda dag. Sedan EU upprättade ett flyktingavtal med Turkiet i mars 2016 har antalet nyanlända minskat drastiskt till ungefär 70 nyanlända per dag. Samtidigt lever nu över 13 000 människor i de överfulla flyktinglägren på de grekiska öarna. Många har förlorat sina hem, sin familj, sina vänner och blivit utsatta för våld under flykten och vittnar nu om dåliga förhållanden i flyktinglägren, med brist på mat, rädsla för att utsättas för våld och problem med mottagandet.

Nu slår Läkare utan gränser larm om psykiskt lidande bland asylsökande på ön Lesbos. 80 procent av patienterna uppvisar allvarliga psykiska symptom samtidigt som de asylsökande får allt sämre vård, enligt organisationens nya rapport.

– Sårbara människor faller igenom. De blir inte identifierade och får inte den vård de behöver. Antalet nyanlända per månad nära fyrfaldigades mellan april och juni, samtidigt som medicinsk personal har allt sämre förutsättningar att identifiera de utsatta, säger Emilie Rouvroy, Läkare utan gränsers landsansvariga i Grekland.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ministrar varnades om it-affären

Anders Ygeman och Peter Hultqvist kände till it-affären i nästan ett år utan att informera ansvarigt statsråd, enligt DN.

Fria Tidningen

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu