Han springer för mänskliga rättigheter | Fria.Nu
  • Syftet med löpturen på 55 mil är att uppmärksamma mänskliga rättigheter och medmänsklighet och att samla in pengar till flyktingar.
Fria Tidningen

Han springer för mänskliga rättigheter

På två veckor har Michael Wolhardt sprungit 34 mil. Slutmålet är att komma fram till Stockholm i mitten av nästa vecka och att samla in så mycket pengar till organisationer som stöttar flyktingar och jobbar med mänskliga rättigheter.

Totalt ska Michael Wolhardt springa 55 mil mellan Göteborg och Stockholm, uppdelat på 22 etapper. När Fria Tidningen når honom på telefon har han sprungit ungefär 34 mil och börjar närma sig Katrineholm.

– Jag räknar med att vara framme i Stockholm runt den 26–27 juli, kanske någon dag tidigare. Då hoppas jag på att få med mig ett gäng som springer med mig sista varvet ute på Djurgården, som ett sista statement.

Syftet är att uppmärksamma mänskliga rättigheter och att samla in pengar till flyktingar. Hittills har han fått in över 12 000 kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR och nästan 6 000 kronor till Amnesty International.

– Jag gillar att springa, det har jag gjort i många år, det är min ventil och hobby. Jag har haft ett väldigt bra liv samtidigt som det finns så många i världen som behöver hjälp, främlingsfientligheten växer och nazister tillåts inta Almedalen. Jag kände att jag ville göra något.

Michael Wolhardt är 53 år och jobbar heltid som dykinstruktör. Han beskriver sig själv som en hängiven löpare på motionsnivå och har sprungit ett tiotal Marathonlopp. Men han har aldrig tidigare sprungit så långt som nu.

– Kroppen börjar bli lite förbannad på mig nu men jag säger åt den att nu gör vi det här. Man kan säga att jag agerar flykting under några veckor i mitt eget land, men samtidigt kan jag alltid sätta mig i en taxi och åka hem om det blir jobbigt. Att göra något jobbigt ökar förståelsen för dem som verkligen har det tufft, säger han och fortsätter:

– Jag vill närma mig det och försöka förstå hur det är att springa för överlevnad. Men då finns det de som gör min resa – fast tio eller tjugo eller hundra gånger värre – för att de inte har något val.

Det är några företag som är med och sponsrar med utrustning. Kan det inte vara problematiskt att du blir till reklampelare?

– Nej, det tycker inte. Jag pratade med flera företag innan jag började springa och de flesta svarade inte alls. Även om de har sina värdegrunder kanske de känner att de vill hålla sig neutrala så då tycker jag att det är starkt av de företagen som valt att sponsra mig för att stötta mänskliga rättigheter.

Annons

Rekommenderade artiklar

Fotbollsföräldrar sprider rasism

"Tonen har blivit allt råare de senaste åren", säger tränaren Pradip Morjaria som vittnar om föräldrar som gör rasistiska påhopp.

Fria Tidningen

Söker boende till unga afghaner

"Risken är att de inte får fortsätta i skolan", säger Ingrid Eckerman om alla de asylsökande afghaner som fyller 18.

Fria Tidningen

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu