• En asylsökande ung man bäddar sin säng på ett flyktingboende i Pajala. Många ensamkommande unga afghaner som fyller 18 år kan tvingas flytta långa sträckor över hela landet.
Fria Tidningen

Söker boende till unga afghaner

Asylsökande som fyller 18 år kan tvingas avsluta sin skolgång och flytta långt ifrån vänner och närstående. Nu uppmanas alla som kan att hjälpa till att ordna gratis boende.

Allt fler asylsökande ungdomar fyller 18 år vilket innebär att kommunerna inte längre får ekonomisk ersättning för dem. De hänvisas till Migrationsverkets boenden runt om i Sverige eller så får de ordna eget boende.

Ingrid Eckerman, som står bakom uppropet ”Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar”, uppmanar nu alla som kan att erbjuda sängplats, utan krav på ersättning.

– Om de skickas i väg är risken att de inte får fortsätta i skolan. De förlorar sitt sociala nätverk: lärare, gode män, kompisar och familjehem, och slits upp från den plats där de bott och tillbringat de senaste åren. Fixar de eget boende får de 61 kronor om dagen i matpengar ­– inget mer. Därför är det viktigt med personer som kan ställa upp och erbjuda en sängplats, en soffa, eller ett sovrum gratis.

Störst efterfrågan finns i Stockholm och andra storstadsområden men även på mindre orter finns det personer som behöver hjälp. Vill man hjälpa till kan man ta kontakt med de som jobbar med ensamkommande i sin kommun, med skolor eller via grupper i sociala medier, säger Ingrid Eckerman.

­– Eller direkt med mig, jag har kontakt med många ungdomar som behöver hjälp. Om man är orolig att ta emot någon okänd i sitt hem ska man tänka på att det här handlar om killar som har bott i familjehem, på ett hvb-hem och som oftast har bra referenser och som finns i ett socialt sammanhang. Jag har själv två killar hemma hos mig och alla som jag har hört har tagit emot säger att det är så roligt att ha de där och har positiva erfarenheter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fotbollsföräldrar sprider rasism

"Tonen har blivit allt råare de senaste åren", säger tränaren Pradip Morjaria som vittnar om föräldrar som gör rasistiska påhopp.

Fria Tidningen

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu