• I Malmö och Stockholm ges ekonomiskt bistånd till papperslösa.
Fria Tidningen

Inget hinder att ge socialhjälp till papperslösa

Kommuner är inte skyldiga att ge bistånd till papperslösa – men det finns heller inget hinder för att göra det. Det slår en ny vägledande dom fast.

I förra veckan kom domen i Högsta förvaltningsdomstolen som prövat om en tidigare asyl-sökande som nu lever som gömd i Sverige har rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen. Enligt domen har kommunen i det aktuella fallet, Vännäs kommun i Västerbotten, inte gjort något fel när man nekat en papperslös kvinna med tre barn bistånd. Samtidigt innebär den vägledande domen att det inte finns några hinder för kommuner att hjälpa papperslösa med bistånd, om de vill.

Flera kommuner i landet, till exempel Malmö och Stockholm, ger i dag stöd till tidigare asylsökande som håller sig undan en avvisning från Sverige. Justitierådet Thomas Bull som prövat fallet hoppas att domen kan ge kommunerna vägledning:

– Förhoppningsvis ger den i alla fall vägledning om det är så att en del kommuner har trott att de var skyldiga att ge bistånd i sådana här situationer. Den gör väl förhoppningsvis också att kommunerna får klart för sig att socialtjänstlagen i och för sig inte hindrar dem från att ge ett stöd, säger han till SR Ekot.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu