• Åsa Andersson från Save Movement Sverige under en manifestation i Linköping tidigare i år.
Fria Tidningen

Ny djurrättsrörelse vill sätta fokus på slakt

Svenska djurrättsrörelsen har fokuserat för mycket på lidande och för lite på dödande. Det menar den nya djurrättsföreningen Save Movement Sverige som genomför manifestationer mot slakterier runtom i landet.

Den 10 maj genomförde den nybildade gruppen Animal Save Skaraborg sin första manifestation utanför ett slakteri i Skövde. I onsdags genomförde gruppen sin andra manifestation, denna gång mot ett hönsslakteri i Vara kommun. Stina Johansson var en av de som deltog i manifestationen mot slakteriet där fyra miljoner uttjänta värphöns slaktas varje år.

­– Många ser det som oproblematiskt att äta ägg för att man bara ser det som en biprodukt men när hönorna inte är lönsamma längre så slaktas de. Man pratar mycket om kycklingindustrin men inte så mycket om hönornas situation.

Djurrättsgruppen i Skaraborg är en av flera lokalgrupper som tillhör den nystartade föreningen Save Movement Sverige. Den tillhör i sin tur ett globalt nätverk med 130 grupper på fem kontinenter som manifesterar utanför slakterier över stora delar av världen. Den nya föreningen fyller ett tomrum inom den svenska djurrättsrörelsen, menar Martin Smedjeback som är ordförande i Save Movement Sverige:

­– Jag har varit aktiv i många andra delar av den svenska djurrättsrörelsen som gör ett jättebra arbete men det har varit mest fokus på djurens lidande under livet ­– inte alls lika mycket på slakterierna och att vi tar oss rätten att döda miljontals djur för mat.

Under onsdagens manifestation var det sju personer som deltog men Stina Johansson upplever att det finns ett ökat intresse för djurrätt i Sverige. Hon tror att rörelsen kommer växa.

­– Många vill visa att de gör någonting rent praktiskt, att välja att stå i regnet och frysa för att få se ett djur i ögonen som snart kommer ut som plastförpackad produkt, istället för att bara gilla eller dela bilder på internet eller välja bort kött på måndagar.

Fakta: 

Stort vegoevent 10 juni

I helgen hålls Sveriges största vegoevent, Vegomässan. Mässan arrangeras av organisationen Djurrättsalliansen och ett 90-tal företag och aktörer som arbetar med vegoprodukter, vegomat och vegofrågor väntas delta.

Vegomässan hålls på NackaStrandsmässan, lördag 10 juni kl 10–18.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu