• Mångfaldsparaden hålls den 7 juli i Almedalen.
Fria Tidningen

Nazisthot mot Pride i Almedalen

Nordiska motståndsrörelsens deltagande under Almedalen har tvingat RFSL:s Mångfaldsparad att ändra tid. Nu kommer krav på att polisen måste ompröva beslutet om markupplåtelse.

Sedan 2014 arrangerar RFSL Gotland en Mångfaldsparad under Almedalsveckan. I år har polisen uppmanat organistionen att ändra tid eller sträckning på arrangemanget eftersom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) fått tillstånd till aktiviteter i närheten. Även fast paraden nu bestämt sig för att ändra tid uppger polisen att den inte kommer kunna garantera deltagarnas säkerhet, enligt RFSL.

Därför uppmanar nu organisationen alla arrangörer under Almedalsveckan att ställa in alla sina programpunkter mellan klockan 14 och 16 fredagen den 7 juli för att istället gå med i Mångfaldsparaden.

­– När hbtq-personers organisationer hindras att delta fullt ut i det samtalet på grund av hot från nazister och polisen inte kan garantera att Mångfaldsparaden kan genomföras på ett trygg sätt då måste de andra samhällsaktörerna som finns på plats i Almedalen sluta upp för mångfalden och demokratin, säger RFSL.s tillförordnade förbundsordförande Magnus Kolsjö i ett uttalande.

Almedalsveckans arrangörer har fått kritik för beslutet att låta NMR medverka under den årliga politiska sammankomsten. De har beslutat att NMR inte kommer omnämnas i det officiella programmet men kommer inte hindra dem från att finnas på plats och sprida sitt budskap.

­– Vi har yttrandefrihet i Sverige och vi har inte mandat att säga nej till någon som vill vara här, har Almedalsveckans projektledare Mia Stuhre tidigare sagt till tidningen Hela Gotland.

Polisens beslut att tillåta NMR:s närvaro har överklagats av människorättsorganisationen Civil rights defenders och Vänsterpartiet. Polisen bör riva upp det beviljade tillståndet för nazistorganisationen om allmän sammankomst med hänvisning till ordningslagen på grund av risken för våld, hat och hot, menar dem. Tekniska nämnden i Region Gotland har också lämnat en skrivelse till polisen där de uppmanar dem att stoppa markupplåtelsen, enligt DN.

Samtidigt har återigen frågan om införandet av ett förbud mot nazistisk organisering blivit aktuell. En fråga som Feministiskt initiativ driver, som nu hotar att bojkotta Almedalen:

”När nazister genom sina torgmöten försöker markera att Sverige inte är till för alla kan vi inte ge dem fritt spelrum”, skriver de i ett pressmeddelande.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sverige tar täten för att rädda världshaven

Just nu pågår FN:s första stora havskonferens som hålls på initiativ av Sverige. Regeringen har lovat hundratals miljoner för att rädda världshaven. Men mycket återstår att göra på hemmaplan.

Fria Tidningen

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu