Poliskritik efter nazistattack mot ensamkommande | Fria.Nu
  • 17-åriga Ahmad på en annan demonstration.
  • Nordisk ungdom har tagit på sig attacken mot manifestationen i söndags.
  • Bakom manifestationen stod rörelsen ”Vi står inte ut” som kräver en amnesti för alla ensamkommande.
Fria Tidningen

Poliskritik efter nazistattack mot ensamkommande

I söndags attackerades en manifestation för ensamkommande ungdomar i Stockholm av nazister. Stockholmspolisen kritiseras för att inte ha haft poliser på plats från början.

Det var i söndags eftermiddag som en manifestation för ensamkommande barns rättigheter hölls på Mynttorget i centrala Stockholm. Bakom arrangemanget stod rörelsen ”Vi står inte ut” och socialsekreterare från Botkyrka kommun. De flesta av de 250-300 personerna på plats var lärare, socialsekreterare, kuratorer eller ensamkommande killar från Afghanistan. På scen hade precis en dikt lästs upp när de som deltog i manifestationen hörde rop och skrik.

– Jag vände mig om och där var en grupp med 20-30 män. De befann sig väldigt nära så de måste ha koordinerat sig tyst för att komma så nära som möjligt. De hade en banderoll där det stod ”Refugees go home” och rörde sig i snabb takt mot oss, berättar Clara Lindblom (V) som är borgarråd i Stockholm och som var på manifestationen.

En annan som var på plats är aktivisten Tess Asplund. Hon blev uppmärksammad förra året i Sverige och internationellt för en bild på 1 maj i Borlänge där hon står med knuten näve framför nazister från Nordiska motståndsrörelsen. Hon har varit på många manifestationer och motdemonstrationer genom åren och stått öga mot öga med nazister men det här var det värsta hon har varit med om, säger hon.

– Jag har en sådan sjuk impuls som gör att något kopplas om i hjärnan. Jag gick direkt längst fram till nazisterna, precis som i Borlänge, och skrek att de skulle bort. Men det var skillnad, nu försökte de komma åt barn. Jag var så förbannad och agerade som en björnmamma som såg skräcken i de ensamkommandes ögon.

Några började skrika om att ringa polisen. Efter drygt fem minuter var polisen på plats med piketbussar för att hålla nazisterna borta från manifestationen. Med det var för sent, tycker Tess Asplund.

– Jag tänkte bara: varför är det inga poliser här? Vi ställde oss som en mänsklig mur för att skydda de ensamkommande. När polisen kom sa de att de skulle ta hand om dem men jag förstår inte varför de inte slussade iväg dem utan lät de stå kvar?

Clara Lindblom ställer sig också frågande till att nazisterna inte kördes iväg.

– De körde in bilar mellan oss och nazisterna men det gjorde mig upprörd att de lät de stå och fortsätta skrika om ”PK-pack” och liknande. Polisen flyttade dem ytterligare 20-30 meter bort, där de fortsatte skrika, och då hade det gått ungefär 30 minuter.

Hon ifrågasätter också varför polisen inte var på plats från början. Så sent som den 11 mars kom ett 15-tal aktivister från nazistgruppen Nordisk ungdom till en liknande manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm. Då gick det lugnare till och de kördes bort av demonstranter och polis. Den här gången har en av nazisterna gripits misstänkt för misshandel och anmälningar har upprättats om brott mot ordningslagen, misshandel, försök till misshandel och ofredande.

– Jag såg flera slag som mottades från nazisterna. DN:s fotograf fick ett slag i huvudet och en annan dam fick ett slag i ansiktet. Det var vädigt obehagligt. Det är tur att inget allvarligare hände, säger Clara Lindblom.

Kjell Lindgren, som är presstalesperson på Stockholmspolisen, säger att det är lätt att vara efterklok.

– När vi bedömer om vi ska ha polis på plats tittar vi på platsen, hur många som ska delta och vad de ska göra. I det här fallet var det en privatperson som ansökt om demonstrationstillstånd med cirka 50 deltagare. Det fanns inga indikationer på att de skulle dyka upp, säger han.

Att nazisterna inte kördes bort beror på att polisen inte har rätt att göra det, menar Kjell Lindgren.

– Under förra valåret var det diskussioner om det är okej eller inte okej att köra iväg motdemonstranter utan tillstånd. Då slog vi fast att det är inte rimligt att göra det och att vi inte har stöd för det i lagstiftningen.

Kommer ni ändra era rutiner på något sätt efter den här händelsen?

– Sådana här händelser kommer vi antagligen märka mer av eftersom vi närmar oss val i Sverige så vi kommer vara på tå och mer uppmärksamma. Men att tro att vi kan vara på alla platser och alla manifestationer, är inte görbart eftersom vi har många sådana per dygn i Stockholm.

Clara Lindblom (V) ifrågasätter ändå polisens bedömning.

­– Jag har inte den information som polisen har tillgång till men jag vet att de känner till attacken mot manifestationen på Medborgaplatsen i mars och de bränder som varit mot flera flyktingförläggningar och att den här gruppen alltså inte är främmande för den här typen av attentat. Det går inte att vara naiv, de här personerna är ett hot mot det fria samhället och enskilda individer som har annan hudfärg eller andra åsikter än dem. Det måste polisen ta på allvar.

En annan som var på plats i söndags är 17-åriga Ahmad. Han kom som ensamkommande till Sverige från Afghanistan år 2015 och har sedan dess engagerat sig i bland annat Sverigehazarernas förening. Han berättar att han blev rädd när nazisterna kom.

– Jag sprang mot de och frågade: vad har vi gjort för fel? Varför är ni arga på oss? Jag berättade att vi bara vill leva här så kommer de och sparkar på oss och skriker att de vill deportera oss. Mina vänner tog mig åt sidan och sa att jag inte skulle gå nära, att de var farliga. Jag satte mig ner på marken. Jag var arg och ledsen och bara grät och grät, berättar han.

Trots händelsen fortsatte manifestationen som vanligt efter att polisen kommit. Ahmad tvekade om han skulle hålla tal och sjunga på manifestationen, som planerat. Han hade tappat hoppet, säger han.

– Men sedan fick jag kraft från människor runtomkring, som sa att nazisterna bara är 30 personer och att vi är flera hundra. Det gav mig energi att hålla mitt tal och sjunga.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu