• Nässlor kan inte bara ätas utan även bli till exempelvis kroppsolja, gödselvatten eller till och med tyg.
  • Astrid Åsgårdh äter nässelpulver eller nässelfrön varje dag. ”När alla andra blir däckade av förkylning klarar jag mig, och så är jag pigg. Det finns helt klart mycket fint och bra i nässlor.”
  • Späda nässlor är goda i sallad, smoothies och soppa. Senare på säsongen kan nässlor användas i grytor eller torkas till te eller nässelpulver. Bland mycket annat.
  • När Astrid Åsgårdh först flyttade till Nässelgården växte inga nässlor där. Det krävdes både frö och gödsling för att locka dem att gro.
Fria.Nu

Nu är det dags för nässlor

Nässlor är fulla av nyttigheter och kan plockas alldeles gratis. Astrid Åsgårdh på Nässelgården i Jämtland använder dem i allt från krydda till kroppsolja.

Astrid Åsgårdh brukar plocka de första nässlorna på sin gård i Österåsen, nordost om Östersund, runt den 15 april. Längre söderut börjar säsongen ännu tidigare.

– I fjol hade vi nässlor uppe redan den 15 mars men sedan kom snön och lade sig över dem.

När hon plockar använder hon handskar och en korg eller papperspåsar. Precis som svampar mår fuktiga nässlor inte bra av att ligga i en plastpåse.

– Längre fram är det bladen man plockar men på de första primörerna kan man ta stjälken också. Jag plockar bara nässlor när solen skiner. Man ska njuta lite av det.

Astrid Åsgårdh fortsätter att plocka nässelblad nästan dagligen ända in i september. Från juli eller augusti tar hon också vara på fröna.

– Fröna innehåller extra mycket av allt. Nässelfrön från honblommor innehåller även fytoöstrogen. Man skiljer på han- och honblommor genom att honblommor har stora hängande fröklasar och hanblommor har magra, stående fröklasar.

Nässlorna sköljer Astrid Åsgårdh av när hon kommer hem och vattnet tar hon bort med en salladscentrifug. De första späda bladen använder hon förstås till nässelsoppa men även i sallader och smoothies. De kan också läggas i en gryta men då allra sist så att de inte kokar sönder.

– När man förväller nässlor ska man inte slänga bort spadet. Då slänger man allt det nyttiga!

Nässlor innehåller både a-, b-, c- och e-vitaminer, järn, kalium, kalcium, magnesium, zink, fosfor och massor av klorofyll.

– Man har ju kommit fram till att gröna växter som nässlor, broccoli, grönkål och spenat är bäst, men nässlorna har vi alldeles gratis i naturen. Jag tycker att det är fantastiska växter.

Det är bland annat för att ta vara på alla vitaminer och mineraler som Astrid Åsgårdh torkar en stor del av de nässlor hon plockar. Torkade nässlor kan krossas till pulver i matberedare. Pulvret strör Astrid Åsgårdh över sin gröt eller frukostfil precis innan hon ska äta den, en tesked om dagen eller en halv tesked nässelfrön. Av torkade nässlor gör hon också te.

– Det är inte så gott med enbart nässelblad så jag blandar med egenodlad mynta. Det blir ett himla gott te.

Astrid Åsgårdh gör dessutom nässelsalt, där hon helt enkelt blandar torkade nässlor med salt, och nässelkrydda på nässlor, torkad persilja, torkad vitlök och salt.

– Jag har det bredvid spisen och tar det allra sist, istället för salt och peppar. Det ska inte vara med och koka utan vara sista piffen.

De flesta nässlor som Astrid Åsgårdh plockar används i maten för att ta vara på alla nyttigheter, men hon gör också kroppsolja på dem.

– Den är suverän för kroppen, särskilt på sommaren när kroppen och fötterna blir så torra. Oljan har en lugnande effekt även på utslag.

Framåt september–oktober brukar hon också plocka nässelstjälkar att göra tråd av nästa vår eller sommar (se faktaruta).

– Det är mycket moment för lite tråd men det är framför allt roligt att kunna visa. Först och främst är det en växt som man ska äta.

Det var genom sin farmor från Ångermanland som Astrid Åsgårdh upptäckte nässlornas förtjänster. Redan som liten flicka följde hon med och plockade men det var först som vuxen som hon lärde sig mer och startade Nässelgården.

– När jag flyttade hit fanns det inga nässlor här. Jag köpte till och med frö men det var så dålig jord att jag bad en bonde att gödsla. När de första nässlorna kom sa jag till dem ”välkommen lilla nässelplanta och tack för att du vill komma till mig”, man måste vara lite ödmjuk mot naturen också.

Hennes föräldrar var aldrig särskilt intresserade av nässlor och inte hennes barn heller, men barnbarnen är det. När hon har ordnat kurser och tagit emot besökare till gården har hon märkt att många är nyfikna på nässlor.

– Det roligaste är när ungdomar blir intresserade.

Fakta: 

Torka nässlor

Astrid Åsgårdh använder torkskåp.

Det går också i en vanlig ugn, 50 grader i cirka två timmar, med öppen lucka om det inte är en varmluftsugn.

Det går även att torka nässlor mellan två kökshanddukar.

Enligt Astrid Åsgårdh bör nässlor torkas i mörker så hon rekommenderar inte solljus.

Nässlorna ska bli så torra att de faller sönder direkt om du kramar dem i handen.

Kroppsolja med nässlor

Du behöver:

1 liter ekologisk rapsolja

6–7 väl rengjorda nässelstjälkar med blad

Några droppar eterisk olja av rosmarin

Gör så här:

Stoppa ner nässlorna i oljan. Låt dem ligga i två–tre veckor. Sila bort nässlorna. Droppa gärna i lite eterisk olja för att ge en god doft.

Använd på kroppen och/eller i ansiktet.

Gör fiber från nässlor

1. Plocka nässelstjälkar i september eller oktober. ”Då har naturen rötat dem så slipper jag själv. Rötningen är det svåra momentet, man lägger stjälkarna i vatten för att det skall gå lättare att få fram fibrerna”, säger Astrid Åsgårdh.

2. Ta bort bladen, knyt ihop 10–20 stjälkar med snören och häng dem upp och ner inomhus över vintern.

3. Bråka stjälkarna på våren eller sommaren, det vill säga ta sönder stjälkarna. Astrid Åsgårdh använder en elektrisk linbråka.

4. Häckla eller kamma nässeltågorna för att ta bort vedämnen.

5. Spinn tråden.

Fler tips finns bland annat på www.linochullboden.se/nasselfibrer och www.bushcraftuk.com/forum/showthread.php?t=5855.

Gör gödselvatten av nässlor

Lägg nässlor i en hink, täck med vatten och låt stå en vecka. Sila bort växtdelarna. Späd 1 del nässelvatten med 10 delar vatten till ungefär samma färg som te och vattna de växter som behöver extra näring.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De har dille på tång

Varför importera nori och sjögräs när det kan skördas lokalt, miljövänligt och alldeles gratis på Västkusten?

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu