Ny app minskar matsvinn
Har du mat över som du inte kan äta upp? Olio hjälper dig att skänka bort den – och att träffa grannar. I Sverige har appen vuxit snabbt på bara några månader.
Tänk dig att du har haft fest och har fått mat kvar som inte går att frysa in och som hinner bli dålig innan du kan äta upp den. Då kan du ladda ner appen Olio, ta en bild på resterna och erbjuda andra användare i närheten att komma förbi och hämta mat.
Företaget startades i Storbritannien för ungefär ett år sedan. En av grundarna skulle flytta och hade en massa mat som hon inte kunde ta med sig, och lyckades inte hitta någon att ge bort den till. Då föddes idén om en app för att koppla ihop den som har överbliven mat med den som vill ha den.
Olio lanserades i Sverige i våras och här finns nu näst flest användare i världen. Appen fick en rejäl skjuts med över 1 000 nedladdningar efter att ha synts under Stockholm tech fest i september. De flesta användarna finns fortfarande i Stockholm men det går utmärkt att skänka bort mat även i till exempel Umeå, berättar Sebastian Holmström som är volontär och ambassadör för företaget.
– Jag hade två påsar med chiafrön hemma som jag la ut och efter två timmar blev jag kontaktad av någon som ville hämta dem och som kom förbi dagen efter.
Sebastian Holmström hörde talas om appen när han bodde i London. Nu har han bland annat hjälpt till att översätta och marknadsföra den i Sverige.
– Jag är engagerad i hållbarhetsfrågor. Matsvinn är ett gigantiskt problem som vi måste tackla. Både Frankrike och Italien har förbjudit matsvinn i affären men i Sverige har vi varit alldeles för långsamma. Jag vill väcka en diskussion om matsvinn och förhoppningsvis se en reglering av det framöver.
Olio riktar sig främst till privatpersoner men volontärer kontaktar också lokala företag som bagerier och hjälper dem att lägga ut exempelvis gårdagens bröd i appen. Det kan ge bageriet god PR men de får inte ta betalt. I början var det tänkt att varor kunde få säljas rabatterat men den möjligheten har tagits bort efter att vissa användare tagit ut höga priser.
– Meningen är att appen ska minska matsvinn, inte att man ska tjäna pengar.
Sebastian Holmström uppskattar att appen inte bara kan minska matsvinn utan även bidra till större social sammanhållning genom att den ger möjlighet att träffa sina grannar på ett naturligt sätt.
– Många fokuserar på matsvinnet i butiker men majoriteten av matsvinnet sker i hemmet. Det är en jätteviktig fråga att tackla och därför har jag valt att engagera mig.
Fler initiativ mot matsvinn
Apparna Karma och ResQ club låter användare köpa rabatterad hämtmat i slutet av dagen, som annars kanske skulle slängas. Främst i storstäderna.
Matmissionen i Veddesta är ett samarbete mellan Stockholms stadsmission och företaget Axfood. Det beskrivs som Nordens första sociala matbutik, där människor som lever i ekonomisk utsatthet kan handla till reducerat pris. Några mål är att minska matsvinn och erbjuda arbetsträning.
Föreningen Food2change samlar in mat från butiker som skulle kastas, och skänker den till medlemmar som tjänar mindre än 13 000 kronor i månaden.
Facebookgrupperna Mat bortskänkes finns på ett 20-tal platser från Österlen till Ovanåker. Tusentals användare postar information om mat som de vill ge bort.
Facebookgruppen Fruktförmedlingen är ett forum med över 10 000 medlemmar för att ta tillvara frukt som annars skulle gå till spillo.
Företaget Matsmart köper mat som producenter och grossister inte lyckas sälja på grund av exempelvis kort datum, utgående sortiment, ändrade förpackningar och liknande, och säljer den på nätet till kunder i hela Sverige.
Företaget Sopköket, Stockholm, och cateringfirman/restaurangen Rude food, Malmö, lagar mat av råvaror som annars skulle ha slängts.
Företaget Rescued fruits i Helsingborg gör marmelad och must av frukt som bedöms bli övermogen innan den kan säljas i butik.
Så minskar du ditt matsvinn
Planera dina inköp – skriv inköpslista, gör veckomatsedel, undvik impulsköp.
Undvik storförpackningar av färskvaror.
Laga lagom mycket mat, använd rester och det du har hemma.
Tänk på att bäst före-datum är satt med marginal. Lukta och smaka innan du slänger.
Gör matlådor av överbliven mat.
Använd genomskinliga burkar i kyl och frys.
Rekommenderad temperatur: kyl +5°C, sval +6°C till +12°C, frys -18°C.
Förvara bröd i plastpåse i rumstemperatur.
Förvara potatis mörkt och svalt och inte tillsammans med lök.
Nötter och frön ska nästan alltid förvaras i kylskåp.
Kokt pasta, ris och bönor går bra att frysa.
Fråga din handlare hur butiken hanterar färsk- och frysvaror där bäst före-datum närmar sig. Säg att du gärna skulle vilja att de lade dessa varor i en särskild kyl/frys. Köp dessa varor!
Många fler tips finns på Konsumentföreningen Stockholms sida www.slangintematen.se.
Matsvinn i Sverige
Enligt siffror från 2014 slänger svenskarna ungefär 1,3 miljoner ton matavfall per år.
Hushållen svarar för 717 000 ton – cirka 74 kilo per person och år.
Utöver detta häller svenska hushåll ut cirka 224 000 ton mat och dryck via avloppet under ett år – cirka 26 kilo per person.
Matsvinnet motsvarar omkring 2 miljoner ton koldioxid per år, 3 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.
Källa: www.naturvardsverket.se
Mer om Olio
Appen har laddats ner 2 500 gånger i Sverige hittills och 200 personer har lagt upp totalt 500 saker som de vill ge bort.
Olio är i dagsläget gratis men på sikt är det tänkt att företaget ska bära sig ekonomiskt, exempelvis genom att ta ut en liten avgift.
Endast sådan mat som en själv skulle kunna tänka sig att äta får ges bort.
Det går också att använda appen för att skänka bort annat än mat, exempelvis möbler eller smink.
Läs mer på www.olioex.com.