• Många av dem som var på plats utanför förvaret var ungdomar som själva befinner sig i en asylprocess, som vill stötta sina vänner. (Bildspel, bläddra höger)
  • Många av dem på plats utanför förvaret är ungdomar som själva befinner sig i en asylprocess, som vill stötta sina vänner. (Bildspel, bläddra höger för fler).
  • Det var ett stort polisiärt pådrag utanför förvaret i Kållered, berättade Helena Mäki.
  • Dagen präglades av oro och spänning.
  • Ljusvakan inleddes redan på måndagskvällen.
Göteborgs Fria

”Det som sker nu är en rättsskandal”

På tisdagskvällen lyfte ett plan från Landvetter till Kabul med ett tiotal asylsökande som tvångsutvisades. Utanför förvaret i Kållered pågick under hela tisdagen kraftsamling för att stoppa det som var på väg att ske och fem av utvisningarna genomfördes inte.

– De kom som barn med skyddsbehov och tvångsdeporteras till ett land där Migrationsverket själva har sagt att det råder inbördeskonflikter i hela landet, på bedömningar som de själva kritiserar, säger Helena Mäki från rörelsen #vistårinteut som var på plats både utanför förvaret i Kållered och på Landvetter.

Klockan 21.50 på tisdagskvällen lyfte slutligen planet från Landvetter mot Kabul, efter en lång dag av kamp utanför förvaret. Många av de som kom till förvaret var ungdomar som själva befinner sig i en asylprocess och var på plats för att stötta sina vänner som tvångsutvisas – flera av dem ensamkommande som skrivits upp i ålder under asylprocessen. Helena Mäki uppskattar antalet ungdomar på plats till runt 60 stycken, och ungefär lika många andra som försökte stoppa utvisningarna.

Under tisdagen hade #vistårinteut direktkontakt med de unga inne på förvaret, och Helena Mäki berättar att ungdomarna var tacksamma att så många var på plats och fortsatte att kämpa för dem.

– De mår psykiskt väldigt dåligt, bland annat på grund av att de har fått så mycket olika tidpunkter under flera dagar. De är helt övertygade om att de kommer dö när de kommer tillbaka till Kabul. Det är tuff situation.

Men när bussen rullade från förvaret mot Landvetter bröts kontakten, då de unga inte längre fick använda sina telefoner under resan. Uppgifterna kring hur många personer som skulle tvångsutvisas varierade under dagen, men tio personer ska ha funnits på bussen som lämnade förvaret.

Rörelsen #vistårinteut och andra som kämpat mot tvångsutvisningarna försökte in i det längsta stoppa utvisningarna, bland annat genom att skapa opinion och med hjälp av asylrättsjurister få fram verkställighetshinder. Enligt #vistårinteut lyckades det också när det gäller fem personer, antingen genom att verkställighetshinder fanns eller genom att resehandlingar saknades. Men när planet lyfte mot Kabul strax innan tio på tisdagskvällen lämnade det en förtvivlad klunga kvar inne på flygplatsen.

– Det som sker nu är en rättsskandal. Här har vi både myndigheter, politiker och professionella som påvisar de tydliga bristerna i både utredningar och beslut, vi har ett säkerhetsläge i Afghanistan som är helt ohållbart, och ungdomar helt utan skyddsnät som skickas tillbaka dit, säger Helena Mäki.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

De sittstrejkar mot utvisningar

I solidaritet med de ensamkommande som strejkar i Stockholm pågår sedan i fredags en strejk också vid Järntorget.

Göteborgs Fria

© 2025 Fria.Nu