Göteborgs Fria

Sittstrejken avbryts – men följs av manifestationer

Sittstrejken i Göteborg mot utvisningar till Afghanistan avslutas, men manifestationer kommer hållas varje fredag.

De ensamkommande barn och unga som protesterat på Olof Palmes plats vid Järntorget har nu avbrutit sittstrejken för att fokusera på skolstarten. Sittstrejken utfördes i solidaritet med de unga som strejkar i Stockholm. Men även om strejken i Göteborg är över kommer protesterna här att fortsätta i annan form.

"I Göteborg kommer kampen att fortsätta med manifestationer varje fredag, då det kommer att överlämnas sammanställning av det aktuella säkerhetsläget i Afghanistan till Migrationsverket" skriver David Nilsson, från föreningen Agape som arbetar med ensamkommande, som varit frivillig på plats under protesterna.

Sedan 6 augusti har hundratals unga strejkat i Stockholm med krav på att utvisningarna till Afghanistan ska stoppas. De ensamkommandes strejk i Stockholm har fått stor uppmärksamhet, inte minst då den attackerades av den nazistiska organisationen Nordisk ungdom i förra veckan. Efter det flyttades manifestationen från Mynttorget till Medborgarplatsen. Strejken i Stockholm kommer att fortsätta.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

”Privatiserad polis allt vanligare”

Journalisten Kolbjörn Guwallius beskriver i nya boken Ordningsvakter en samhällsförändring där privata företag allt oftare tar över polisens uppgifter – nästan helt i det tysta.

Stockholms Fria

De är nazisterna som kommer till Göteborg

Den 30 september samlar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen till demonstration i Göteborg. Rörelsen är på frammarsch i regionen. Jonathan Leman från Expo berättar om vilka de är.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu