De sittstrejkar mot utvisningar
En stor grupp ensamkommande har samlats på Olof Palmes plats vid Järntorget för att visa sin solidaritet med de unga som strejkar i Stockholm. Målet är att stoppa utvisningarna till Afghanistan.
– Vi är här för att vi stöttar våra kompisar på Medborgarplatsen och vi har tillsammans ett mål att alla utvisningar till Afghanistan ska stoppas, säger Zahra Samadi som är talesperson för den grupp ensamkommande som dragit igång sittstrejken i Göteborg.
Sedan 6 augusti har hundratals unga strejkat i Stockholm med krav på att utvisningarna ska stoppas. I Göteborg drog strejken igång i fredags efter att känslan att vilja göra något vuxit fram hos många unga som själva kommit som ensamkommande till Sverige.
– Vi är många som har väntat på våra asylprocesser länge och många har fått negativt besked från Migrationsverket, säger Zahra Samadi.
På plats finns också frivilliga från bland annat organisationen Agape som på olika sätt arbetar med att ge stöd till ensamkommande. David Nilsson är en av de frivilliga på plats, och han berättar att oron märkts av bland dem de mött sedan strejken i Stockholm påbörjades.
– Alla ville åka till Stockholm, men alla har inte möjlighet. Många fick dåligt samvete och kände att de ville göra någonting för att visa att de sympatiserar och så växte detta fram. Det är ungdomarnas manifestation men vi finns här som stöd, säger han.
De ensamkommandes strejk i Stockholm har fått stor uppmärksamhet, inte minst då den attackerades av den nazistiska organisationen Nordisk ungdom i förra veckan. Efter det flyttades manifestationen från Mynttorget till Medborgarplatsen. Vid Olof Palmes plats finns ingen direkt oro för att något liknande ska hända här.
– Vi har inte sett att någon har varit dum eller rasistisk, utan alla har varit positiva och glada att vi är för att kämpa, säger Zahra Samadi, som själv var uppe på strejken i Stockholm tillsammans med David Nilsson dagarna efter attacken.
Dagarna på Olof Palmes plats fylls bland annat av tal och uppträdanden med musik och teater och varje kväll klockan nio anordnas en ljusmanifestation. Om nätterna har ungefär ett 30-tal personer sovit på platsen, om dagarna har ibland flera hundra varit där för att visa sitt stöd. Flera politiker har också varit och besökt strejken för att prata med ungdomarna.
– Den viktiga frågan är att stoppa utvisningarna men sedan blir det lite andra frågor också när lokalpolitikerna kommer hit, som hur man ska göra med de ensamkommande som inte får bo kvar i kommunala boenden, säger David Nilsson.
Än så länge är planen att sittstrejken ska vara kvar till och med nästa måndag, men det kan också bli ännu längre.
– Vi vill vara kvar tills våra kompisar i Stockholm får träffa Ribbenvik från Migrationsverket. Nu är det dags att något händer, de har väntat jättelänge, säger Zahra Samadi.