• Siinto Hämäläinen.
Fria Tidningen

Han tänker inte avhysa några tiggare

Regeringen vill göra det lättare att avlägsna tiggare från bosättningar på privat mark. Siinto Hämäläinen, vars tomt har blivit fristad för många tiggare i Borås, har inga planer på att använda lagen.

Sedan 2013 har Siinto Hämäläinen hjälpt många av de tiggare som kommit från Rumänien till Borås. Det började med att de avhystes från ett stort läger och kommunen försökte bli av med dem genom att hyra en buss och köra dem tillbaka till Rumänien. Siinto tyckte synd om dem som nu inte hade någonstans att bo. Eftersom han har en stor tomt utanför Borås erbjöd han några av dem att bo där. Efter hand har privatpersoner skänkt husvagnar och Siinto byggt en avloppsbrunn. Sedan dess bor runt 30 personer på hans tomt.

– Det finns några som har begått olagligheter på vissa ställen, som stjäl och så, men för det kan man inte säga att alla är likadana. Man kan straffa dem men måste hjälpa dem som tigger för att överleva.

Just nu är de flesta som bor på Siintos tomt fortfarande kvar i Rumänien, dit de åkte över jul. De har försenats på grund av snöoväder och väntas tillbaka inom de närmsta veckorna. Allt har inte varit enkelt. Ofta får Siinto säga till om soporna. Och tanken från början var inte att så många skulle bo på hans tomt. Han tycker att det finns både för- och nackdelar med regeringens förslag om att det ska bli enklare att avhysa tiggare.

– Det är bra att ingen ska tvingas ta emot tiggare hos sig. Men det vore enklare om fler hjälpte till, om man bara hade en familj på sin tomt skulle det vara enklare.

En annan som har engagerat sig för de rumänska tiggarna i Sverige är 25-åriga Sabina Wall från Umeå. Hon är en del av nätverket Hjälp Västerbottens tiggare, vars Facebook-grupp består av runt 2 000 personer varav 500–600 är aktiva. De hjälper i första hand barnfamiljer och äldre och sjuka.

– Vi fokuserar i första hand på de som vill stanna och som vill skapa sig ett liv här och hjälper till med boende och jobb.

För de övriga som bor i husvagnar har de hjälpt till att samla ihop pengar till gasol.

– Nu har det inte varit så kallt men för två år sedan hade vi gasolkostnader på 45 000 kronor, berättar Sabina Wall.

Men det är det värt. En vinter höll en man på att frysa ihjäl i sin husvagn. Han hittades som tur var och kördes till akuten. Hade han legat ute 10–20 minuter till hade han kanske inte levt i dag, sa vårdpersonalen.

– Umeå kommun har vägrat hjälpa med boende, även de som vi har hjälpt in på arbetsmarknaden, som betalar skatt, och vars barn går i skolan. Barn som går i skolan får bo i husvagnar utomhus och många vågar inte ta hem kompisar. Jag förstår det, det skulle inte jag heller ha velat, säger Sabina Wall.

Hon är kritisk till att regeringens fokus endast är på kontroll och förbud. Istället för att lägga pengar på avhysning borde man fokusera på att bekosta härbärgen, tycker hon.

– Ska någon behöva dö för att det ska bli förändring?

Fakta: 

Om regeringens förslag

* I måndags lämnade regeringen in en remiss till lagrådet med förslaget att det ska bli lättare att avlägsna tiggare från otillåtna bosättningar på privat mark. Förslaget riktar sig i första hand mot bosättningar som uppförts av tiggande romer. Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 juli i år.

* Tidigare har S-ministern Åsa Regnér uppmanat svenskarna att inte ge pengar direkt till tiggare utan istället stödja organisationer som arbetar mot tiggarnas hemländer.

* I somras sa S-ministern Ardalan Shekarabi att regeringen överväger att införa ett tiggeriförbud, vilket upprepades före jul av statsminister Stefan Löfven (S), som tidigare har varit emot ett tiggeriförbud.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu