• Agneta Norberg under en aktion mot drönare utanför den svenska riksdagen.
Fria Tidningen

Svensk fredsveteran fyller 80

Hon har gripits för fredsaktioner i USA, Sydkorea och Turkiet och förra veckan ställdes hon inför rätta i Sverige. Om en vecka fyller fredsveteranen Agneta Norberg 80 år. Hon ångrar inget och har inga planer på att sluta kämpa mot upprustning och krig.

För en vecka sedan ställdes Agneta Norberg inför rätta i Luleå tingsrätt tillsammans med tre andra fredsaktivister. Hon riskerar böter för att sommaren 2015 ha tagit sig in på Kallax flygplats i Luleå i protest mot militärövningen Arctic Challenge Exercise. Men rättegången är inget att prata om, tycker hon. Istället vill hon prata om ett beslut som fattades i riksdagen år 2004 och dess konsekvenser. Då slogs fast att det norrbottniska militära testområdet NEAT – med ett luftrum på 24 000 kvadratkilometer ?– skulle kunna hyras ut till främmande länders krigsmakter och vapenindustri mot betalning. Sedan dess övar hela världen krig i Norrbotten.

– Vad blir konsekvensen? Konsekvensen med all krigsövning är krig, säger Agneta Norberg, som ordförande i Sveriges Fredsråd och deltog i bildandet av Kvinnor för Fred, år 1978,

Under Nato-övningen Cold response år 2012 deltog uppemot 16 300 soldater från 15 olika länder. Under militärövningen som Agneta Norberg protesterade mot förra sommaren deltog 3 600 soldater och 115 flygplan från bland annat Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Storbritannien och USA. I övningen deltog också amerikanska plan med stridslednings- och luftbevakningssystemet AWACS, som har en räckvidd på 32 mil, säger hon.

– När Rafael Correa tog makten i Ecuador år 2007 förnyade han inte avtalet om en militärbas som USA hyrde där AWACS-planen övade. Nu har vi de flygplanen här i Sverige istället, utan några protester. Det var också min slutkläm i rättegången.

Det är inte första gången Agneta Norberg grips och ställs inför rätta. Första gången hon greps var 1996 i Nevada när hon protesterade mot USA:s nya typer av kärnvapenprover. Senare har hon gripits för att ha klippt upp stängslet och gått in på en USA-bas i östra Turkiet och genomfört två aktioner mot militärbasen Menwith Hill i Storbritannien. År 2012 arresterades hon i Sydkorea efter en fredsaktion för att stoppa USA:s byggande av en marinbas på ön Jeju, utanför Kina. Men bara en gång tidigare har hon ställts inför rätta, för en av aktionerna i Storbritannien.

– Om man döms kommer det ju ut offentligt vad de håller på med och det vill de ju inte. Jag är jätteglad att jag ställdes inför rätta nu i Sverige, då uppmärksammas ju det här. Det är klart att det är lite omständligt och jobbigt och ingenting man vinner på ekonomiskt men det har absolut inte avskräckt mig från att genomföra liknande aktioner.

Om en vecka fyller Agneta Norberg 80 år. Det firar hon i helgen genom att anordna den internationella konferensen ”Gör Norden till en fredszon!”, i Stockholm, mot Nato:s stridsövningar, kärnvapen och rymdkrigföring. Sakkunniga från riksdagen, fredsrörelsen i Norden, experter och säkerhetspolitiska rådgivare från USA, England, Tyskland och Ryssland ska hålla anföranden. På lördagen sker en utflykt till Lovön där världens tredje största avlyssningsstation ligger som Försvarets radioanstalt, FRA, driver. Att fylla 80 år är ingen ursäkt för att inte protestera mot krig, menar hon:

– Det är vi ur den äldre generationen som har ställt till det och vi är många seniorer som är friska och har huvudet på plats och vi har ett ansvar. Man kan golfa ihjäl sig eller resa världen runt eller använda sin kraft till att göra nytta. Vi äldre skulle kunna bli en jättestark kraft.

Att Sveriges säkerhetspolitiska läge försämrats under förra året till följd av Rysslands agerande, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S), tycker Agneta Norberg är svammel. Bakgrunden till att Ryssland trappat upp militärövningarna i närområdet är just till följd av att USA flyttat fram sina positioner i Europa och bland annat på grund av de stora militärövningarna i Sverige. USA har i dag militärbaser i Estland, Lettland och Litauen och genomförde i somras, tillsammans med Nato och Sverige, en stor militärövning från Utö utanför Stockholm ner till Polen med 40 000 deltagande soldater.

– Det är samma sak som för 15 år sedan när de skulle skrämma slag på oss att Ryssland kommer och ska anfalla Sverige. Det är samma sak som upprepas igen. Men jag är inte rädd för Ryssland, inte ett dugg. Den svenska militären ska inte få skrämma livet ur oss.

Nu när motståndet mot Trump växer, tror du att det kan bli ett uppsving för fredsrörelsen?

– Med tanke på att Obama förde så många krig och förstörde hela Mellanöstern utan att det genererade något stort motstånd så hoppas jag att det här kanske blir en push framåt för fredsrörelsen. Det är hoppingivande att liberalerna i USA har börjat röra på sig och kanske finns det möjlighet att det också påverkar den breda massan i Sverige. Det beror ju helt på hur vår massmedia beskriver det hela!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu