Regeringen kritisk till nytt flyktingavtal med Libyen
Den svenska regeringen säger nej till att teckna ett flyktingavtal med Libyen. ”Man måste först få mer stabilitet där”, säger Margot Wallström.
Förslaget om att teckna ett avtal med Libyen – liknande det som i dag finns med Turkiet – lyftes av EU-kommissionen redan i juni förra året. Då blev många förvånade när den svenska EU-ministern Ann Linde (S) först ställde sig positiv till förslaget i Svt:s Agenda med kommentaren ”du har inte så många alternativ”. Det här mötte kritik från flera civilsamhällesorganisationer som ingår i nätverket Concord Sverige. I en debattartikel i Svenska dagbladet vädjade representanter från bland annat Kvinna till kvinna, RFSL, Afrikagrupperna och Rädda barnen att statsminister Stefan Löfven (S) skulle säkerställa att mänskliga rättigheter och asylrätten är centrala utgångspunkter för EU:s gemensamma politik:
”EU måste öppna ögonen för de allvarliga kränkningar som sker i Turkiet och inte ingå överenskommelser med länder som Libyen. Istället behövs ett EU som verkar för att länderna runt Medelhavet stärker sin respekt för mänskliga och flyktingars rättigheter”, skrev de.
Annons
Senare drog Ann Linde tillbaka stödet till förslaget. I dag meddelar hon via sin pressekreterare att hon inte har någon annan åsikt än den svenska utrikesministern Margot Wallström (S). Regeringens officiella linje är att man är emot ett sådant flyktingavtal med Libyen.
– Än så länge finns inte den politiska stabiliteten som gör att det är så enkelt att bara upprätta ett avtal och sedan tror man att båda parter ska hålla sin del av det avtalet, utan man måste först få mer stabilitet där innan man kan skriva avtal, säger Margot Wallström till SR Ekot.
Ett eventullt avtal med Egypten vill hon inte kommentera.
Regeringens nuvarande linje får stöd av Centerpartiet och Kristdemokraterna. KD:s migrationspolitisika talesperson Aron Modig, ser det inte som aktuellt att teckna ett avtal med Libyen:
”Det är väldigt oklart hur ett avtal med Libyen skulle se ut. Till att börja med finns det inte någon regering att sluta det med. Vi anser alltså inte att det är realistiskt och därför inte meningsfullt att diskutera som det ser ut i dag”, skriver han i en kommentar till Fria Tidningen.