• Det är viktigt att vårdpersonal ställer frågor för att upptäcka kvinnor som utsätts för våld, menar NCK.
Fria Tidningen

Kommuner ska höja kompetensen om våldsutsatta

Vårdpersonal och lärare saknar ofta utbildning om våld mot kvinnor. Nu ska en gratis webbkurs höja kompetensen i kommuner och landsting.

Många vård- och lärarutbildningar saknar helt undervisning om mäns våld mot kvinnor. Det visade en kartläggning som Universitetskanslerämbetet gjorde på uppdrag av regeringen förra året. Samtidigt visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin, som Fria Tidningen tidigare skrivit om, att vården ofta missar våldsutsatta kvinnor på grund av att personalen inte ställer rätt frågor.

För att höja kompetensen generellt har en ny webbkurs lanserats som riktar sig till främst till personal i socialtjänst men den kan även användas av personal inom vård, skola, omsorg och rättsväsende. Satsningen är ett samarbete mellan Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK), Socialstyrelsen och länsstyrelserna.

– I kursen får man lära sig hur våld definieras, bakomliggande orsaker, hur det tar sig till uttryck och om normaliseringsprocessen, att förstå varför kvinnor ofta går tillbaka till sin partner trots att de utsätts för våld. Sista delen av kursen handlar om samhällets ansvar och om att förstå vilken roll och vilket ansvar olika samhällsaktörer har. Syftet är att alla ska ha samma grundkunskap som de kan utgå ifrån i sitt arbete, berättar Annika Engström, som är projektledare vid NCK.

Kursen tar också upp vikten av att ställa frågor. Det finns föreskrifter för både hälso- och sjukvården och socialtjänst hur de ska arbeta kring våld i nära relationer, men de följs inte alltid. Den nya avhandlingen från Sahlgrenska visar till exempel att vårdpersonal ofta missar våldsutsatta kvinnor för att de inte ställer rätt frågor.

– Det är viktigt att ställa frågor för att upptäcka kvinnor som utsätts för våld i tid för att kunna sätta in rätt insatser, säger Annika Engström. Ofta handlar det kanske om att man inte vågar ställa frågan för att man inte vet vad man ska göra av svaret i nästa steg. Det tar vi också upp i kursen, att man bör ha rutiner för hur man ska gå till väga vid ett ja-svar. Det måste man vara trygg i för att kunna gå vidare.

Kursen är gratis och lanserades förra veckan. Annika Engström säger att intresset har varit stort bland kommuner och landsting. Bland annat i Kristianstad där man har beslutat att alla 550 kommunanställda ska gå NCK:s webbkurs om våld. Det handlar om allt från behandlingspersonal, handläggare och HR-personal till SFI-anställda.

– Generellt sett är kunskapsnivån låg. Vi har dessutom stor omsättning på personal så utbildningsbehovet är stort, säger Evelina Nilsson, samordnare för våld i nära relationer på Kristianstads kommun, i ett uttalande.

Fakta: 

Det här är NCK:

Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) är ett kunskaps- och resurscentrum för frågor om mäns våld mot kvinnor, våld i samkönade relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. NCK arbetar på uppdrag av regeringen med att sammanställa, utveckla och sprida kunskap inom dessa områden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu