Ge glesbygden avkastning på naturresurserna | Fria.Nu

Debatt


Matti Holmgren
  • I Jokkmokk uppstod häftiga protester mot gruvbolaget Beowulf som planerar en järnmalmsgruva i Kallak.
  • Vattenfalls planer på att flytta 40 tjänster från Jokkmokk upprör många. Facebookgruppen Jokkmokkupproret har över 4 000 medlemmar, vilket är fler än vad som bor i Jokkmokk tätort.
Landets Fria

Ge glesbygden avkastning på naturresurserna

Vattenfall, ska flytta 40 arbetstillfällen från Jokkmokk av besparingsskäl, samtidigt som diverse chefer får 300 miljoner utbetalt i bonus. Detta från en kommun som idag producerar mellan 8­–12 procent av Sveriges totala elproduktion.

År 2013 var vi engagerade i demonstrationer mot gruvetablering i kommunen där företrädare för bolaget Beowulf mining uttalade sig till våra renskötande ortsbor: Ni har flyttat på er förr och kommer att få flytta på er igen. I Pajala lämnade gruvbolaget Northland ortsborna till sitt öde. När spelet med aktiemarknaden sedan var färdigt drog man från byn med ett konkursat bolag bakom sig. Kvar stod nyinflyttade Pajalabor utan arbete och försörjning men med lån på hus köpta till guldruschens överpriser.

2014 stod vi åter igen på barrikaderna mot Försvarets materielverks beslagtagning av ett område i Jokkmokk. Ett område som i det närmaste är lika stort som Blekinge. Vi som lever och bor här skulle inte få idka vår näring i området och måste flytta ifrån hemmen med endast någon dags varsel medan flygningarna pågick. Allt för att vapenindustrin skulle kunna utveckla sina produkter som sedan säljs kommersiellt.

Nu får det vara nog. Jokkmokkupproret är en facebooksida som på mycket kort tid har fått mer än 4 700 medlemmar. Folket här i byn, som faktiskt har färre än 3000 invånare, är irriterade. Våra lokala politiker börjar resa sig upp. Men varför tillåter våra riksdagspolitiker att detta sker? Vad är det de inte förstår? Kan det vara så att lobbyorganisationer är för starka? Kan det vara så att de har egna intressen som de värnar mer om än folket som har valt dem? Varför hukar sig Mikael Damberg för ansvar på samma sätt som Annie Lööf?

Om jag ska önska någonting, så önskar jag att folket runt om i vårt land reser sig och protesterar. Jag har inga konkreta lösningar men det är fel när folk som har sitt på det torra skor sig på andra som bara försöker försörja sig i en liten kommun uppe vid polcirkeln. En kommun som ligger i en landsända som faktiskt bidrar mycket till landets välfärd med skog, malm, vattenkraft och med en starkt växande internationell besöksnäring. Varför skall vi konstant kämpa mot att resurser dras härifrån och allt mindre blir kvar hos oss?

Även om denna regering och inte heller någon av de föregående tycks röra denna fråga, måste åtminstone landsbygdsministern stå sida vid sida med oss som lever i den bygd han skall representera. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht bör ta sitt ansvar och kräva lokal avkastning på alla resurser som plockas ut ur glesbygden!

Initiativtagare till facebookgruppen Jokkmokkupproret

Annons

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2021 Fria.Nu