• Therese Uddenfeldts bok Gratislunchen är en djuplodande analys av människans oljeberoende.
Landets Fria

Omställningsböcker från oljetoppen till herbariet

Oavsett väder är sommaren en perfekt tid för att uppslukas av inspirerande böcker. Här är redaktionens urval av aktuella och äldre böcker med omställningstema – om allt från vår relation till skogen till en mer hållbar ekonomi. Trevlig läsning!


Inre omställning


7 ways to think differently – embrace potential, respond to life, discover abundance

Av: Looby Macnamara
Förlag: Chelsea green, 2014

Enligt författaren kan både vi själva och planeten må bättre om vi förändrar vårt sätt att tänka och att samarbeta. Boken innehåller analyser av dagens politiska paradigmer så väl som praktiska övningar i nya sätt att tänka som kan leda till positiv förändring.


Coming back to life – the updated guide to the work that reconnects

Av: Joanna Macy och Molly Brown
Förlag: New society, 2014

Buddhisten, systemvetaren och ekologen Joanna Macy är känd för flera böcker kring klimatångest och inre omställning samt för sina arbeten Aktivt hopp och Work that reconnects. I sin senaste bok uppdaterar hon sin syn på vår förlamande ångest inför dagens miljöhot – och hur vi kan hantera den och åstadkomma förändring.

 

Ekonomi, energi och politik


Gratislunchen – eller varför det är så svårt att förstå att allt har ett slut

Av: Therese Uddenfeldt
Förlag: Albert Bonniers, 2016

En djuplodande analys av människans oljeberoende, oljetoppen och varför evig tillväxt inte är realistisk. Therese Uddenfeldt sätter in de fossila bränslena i ett sammanhang och argumenterar för att återhållsamhet är den enda hållbara vägen framåt.


Det här förändrar allt – kapitalismen kontra klimatet

Av: Naomi Klein
Översättning: Hans O. Sjöström, Joachim Retzlaff, Thomas Andersson
Förlag: Ordfront, 2015

I denna samtidsklassiker tar den kanadensiska författaren och aktivisten Naomi Klein reda på varför de flesta av oss gör så lite för att undvika en klimatkatastrof, och besöker sociala rörelser runt om i världen som jobbar för en annan framtid. Hon argumenterar för att grundproblemet är kapitalismen och att den här krisen är en chans att skapa en värld som är både ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar.


Change everything – creating an economy for the common good

Av: Christian Felber
Översättning: Susan Nurmi
Förlag: Zed, 2015

Visst finns det alternativ till kapitalismen, och i denna bok presenterar den österrikiska ekonomen Christian Felber sin idé om en ekonomi för det allmänna bästa, som redan lagt grunden för en social rörelse. Företag runt om i världen har anammat principerna som ska minska fattigdom, stödja en mer human och miljövänlig utveckling och ge oss en ny syn på arbete och pengar.


Olja för blåbär – energi, makt och hållbarhet

Av: Johan Landgren
Förlag: Fri tanke, 2015

”Den ultimata boken för att begripa vad peak oil är och kommer att medföra”, enligt skribenten och debattören Birger Schlaug. En bok om hur energi, ekonomi och miljö hänger ihop, om de utmaningar som väntar och hur indivier och företag kan anpassa sig.


Fossil capital – the rise of steam power and the roots of global warming

Av: Andreas Malm
Förlag: Verso, 2015

I sin avhandling i humanekologi kopplar Andreas Malm framväxten av fossila bränslen och klimatförändringar till det kapitalistiska systemet och dess behov av att kontrollera arbetskraften. Samma sak som skedde i England under industrialiseringen sker i dag i Kina, Bangladesh och Taiwan. Naomi Klein beskriver boken som ”nödvändig läsning” och använder den som en av de främsta källorna till sin bok Det här förändrar allt, se här ovan.


Den inställda omställningen – Svensk energi- och miljöpolitik i möjligheternas tid 1980–1991

Av: Martin Hultman
Förlag: Gidlunds, 2015

På 1980-talet hade idén om hållbar och småskalig energi, miljö och matproduktion stort stöd hos både medborgare och politiker. Miljö- och energifrågor slogs ihop hos ett departement och en minister men motståndet blev kompakt och Sverige ställde aldrig om. Martin Hultman analyserar såväl ett energiprojekt i Härnösand som rikspolitiken så att vi kan dra lärdomar av utmaningarna som omställningen möter.

 

Natur och jordbruk


Wildwood – a journey through trees

Av: Roger Deakin
Förlag: Hamish Hamilton, 2007

Den brittiske natur- och miljöprofilen Roger Deakins sista bok handlar om trä och träd i naturen, kulturen och våra liv. Han besöker Jaguarfabriken för att se den hantera valnötsfaner som om det vore diamanter, bygger väderskydd av hassel och ask och hävdar att skogens fiender alltid är mänsklighetens fiender.


Herbariet – växter till mat, magi och medicin

Av: Elin Unnes
Förlag: Natur och kultur, 2016

Vetenskap, sagor och odlingsmanual blandas i denna bok av musikjournalisten Elin Unnes. Vill du veta hur du gör egen absint, se bilder på örters aura eller läsa om rockälskande växter är det här en bok för dig.


Rädda vår jord – jorden är gammal. Bonden är ung

Av: Lars Wilsson
Förlag: Optimal, 2014

Från jordbruksrevolutionen till dagens industrijordbruk väver Lars Wilsson samman klimatforskning, historia, arkeologi, antropologi, biologi och genetik. Det handlar om kulturer som gått under för att de överutnyttjat jorden – och om möjligheterna till ett hållbart jordbruk med naturbete och gräsvallar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2025 Fria.Nu