• Det har varit viktigt för Sara Bäckmo att inte använda gifter, bekämpningsmedel eller konstgödsel i köksträdgården. ”Det är extra noga när det är barn som rör sig i trädgården”, säger hon.
  • Sara Bäckmo och fotografen Maria Fors Östberg har jobbat med boken i nästa två år.
  • Tack vare varmbänken kan Sara Bäckmo skörda många grönsaker tidigt på säsongen.
Landets Fria

Så blir du självförsörjande i trädgården

I Skillnadens trädgård odlar Sara Bäckmo nästan alla familjens frukter och grönsaker. Nu har hon skrivit en bok för andra som vill bli mer självförsörjande i vardagen.

Skillnadens trädgård är en vanlig villaträdgård i Bökebacken söder om Växjö. På 450 kvadratmeter mark odlar Sara Bäckmo tillräckligt med frukt och grönsaker till sin trebarnsfamilj nästan året om. Det är omkring 150 olika grönsaker och sorter, allt från rotfrukter och kål till majs, tomat och aubergine. Under odlingssäsongen köper familjen inga frukter eller grönsaker förutom citron, under vintern kompletterar de bara med lite smörgåsgrönsaker som paprika och gurka.

Arbetet började år 2011. Sara Bäckmo hade drömt om en köksträdgård länge men inte riktigt kommit till skott utan istället fastnat på planeringsstadiet. Men så erbjöd sig en granne att förbereda marken med sin grävmaskin och vips var en fjärdedel av trädgården uppgrävd.

– Jag kände att jag måste ha en ram för mig själv om jag skulle kunna hantera den stora ytan. Jag bestämde mig för att göra en grön utmaning: Kunde jag odla alla grönsaker som min familj behövde under sex månader?

För att komma dit satte hon upp en treårsplan. Första året anlade hon trädgården. Andra året fick bli ett provår där hon kunde se vad familjen ville äta och vad som fungerade att odla. År 2013 blev det stora testet. Från juni till december var det köpförbud på frukt och grönsaker.

Sara Bäckmo hade inte odlat i större skala innan, mest lite jordgubbar och sockerärter i pallkragar. Men hon upptäckte att det gick lättare än hon trott att bli delvis självförsörjande.

– Jag klarade utmaningen med besked. Och då undrade jag hur det kom sig att ingen jag hade hört talas om odlade så här medvetet.

År 2014 kom hon och hennes man fram till att de inte kunde vara utan köksträdgården eftersom den gjorde så stor skillnad för familjen.

– Jag odlar fortfarande med samma vision, att trädgården ska leverera så mycket mat att vi nästan hela året är självförsörjande på grönsaker. Och det är viktigt för mig att odla som folk gör mest. Det ska vara en hobbyodling.

Själva trädgårdsarbetet tar i snitt en timme om dagen, men Sara Bäckmo har valt att inte räkna in planeringstiden och inte heller tiden det tar att skörda och ta hand om skörden, vilket hon har fått en del kritik för. Hennes argument är dock att familjen även tidigare lade en hel del tid på att handla frukt och grönsaker, eller skörda hos vänner, för att exempelvis koka egen äppelmos.

Odlingen består av 350 kvadratmeter på friland och 100 kvadratmeter som inte är lika god odlingsjord utan bland annat rymmer två tunnelväxthus.

– I dag har vi skördat vårens första sallat därifrån, det känns speciellt.

Det har varit viktigt för Sara Bäckmo att inte använda gifter, bekämpningsmedel eller konstgödsel.

– Det är extra noga när det är barn som rör sig i trädgården.

Istället satsar hon på täckodling där växterna får näring och skydd från gräsklippning, löv, ogräs och liknande från hennes och andras trädgårdar. Varmbänken byggs dock av häst- och hönsgödsel.

Sara Bäckmo är självlärd och har fått mycket hjälp och råd från mer erfarna odlare.

– De flesta som odlar är väldigt generösa med sin kunskap och det finns många forum och böcker. Jag tror att man måste våga vara ödmjuk, fråga och vara nyfiken, och hitta förebilder och mentorer som kan bistå en.

Hon uppmanar också andra odlare att våga prova saker för att lära sig vad som fungerar i just deras trädgård, istället för att följa de exakta råden från till exempel baksidan av fröpåsarna. Ett exempel är spenat. Det brukar stå att det ska sås i april–maj. Sara Bäckmo sår i-stället spenat under hösten och vintern, på friland i lådor med lock. På våren, när andra sår sin spenat, kan hon alltså redan börja att skörda.

Det är en viktig förklaring till att familjen kan klara sig på det som odlas. Genom att frångå gängse praxis blir det inte enorma skördar av allting samtidigt, utan mer utspritt under året.

– Jag kan tycka att odlingsvärlden är lite snäv. Många odlingsråd är från flera hundra år sedan men våra liv ser helt annorlunda ut i dag. Vi måste hitta våra sätt att kombinera vardagsliv och köksträdgård.

Nu hoppas Sara Bäckmo att fler ska upptäcka att det går att odla så här. Det är en av de viktigaste drivkrafterna bakom den nya boken Skillnadens trädgård – ett ekologiskt trädgårdsskafferi.

– Jag vill visa hur det är möjligt att leva med en köksträdgård och anpassa odlingen till familjelivet. För fotografen Maria Fors Östberg och mig är det viktigt att den som tittar i boken känner att läsarens familj också skulle kunna ha det så här.

Boken är i första hand en berättelse om livet med köksträdgården. Mycket handlar om hur Sara Bäckmo har strukturerat sitt arbete för att passa familjelivet, göra vardagen enklare och få ett stadigt inflöde av mat. Det finns även en del tips på smarta sätt att skörda och lagra mat, och ett par favoritrecept.

Målgruppen är både nybörjare som vill kunna odla för sin familj och mer vana odlare som vill få ny inspiration. Redan före boksläppet den 7 mars låg titeln på topplistorna tack vare alla förhandsbeställningar.

– Jag är överväldigad. Nu hoppas jag att boken ska motsvara folks förväntningar.

Fakta: 

Saras bästa odlingstips

1. Börja att odla! Istället för att vänta tills du har den perfekta planen – lär dig under resans gång. Gräv upp en plätt och sätt vad som helst där.

2. Odla saker som du/ni tycker om att äta, det blir mycket roligare än att följa experternas råd om bra nybörjargrönsaker.

3. Våga experimentera! Det går inte att göra fel med odling. Allt blir bra erfarenheter att ta vidare till nästa säsong.

Läs mer på Skillnadens trädgårds Facebooksida eller Sara Bäckmos blogg på https://blogg.land.se/skillnadens-tradgard.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Börja året med en kurs

Vill du bli självhushållare, starta odlingsföretag eller bygga tiny houses? Vi tipsar om vårens folkhögskolekurser.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu