Asylrätt, klassrättvisa och systerskap på 8 mars
Äta frukost med jämställdhetsministern, gå på systerskapsfestival och dansa till Beyoncé. Fria Tidningen har pratat med fem feminister om deras planer på Internationella kvinnodagen och om vilken feministisk fråga som är viktigast för dem.
Suzanne Osten, dramatiker, regissör och författare
Vad ska du göra på 8 mars?
– Jag vet inte ännu. Jag väntar in lite olika svar. Kanske läser jag Stina Oscarsons appell någonstans.
Vilken feministisk fråga är viktigast för dig just nu?
– Det har alltid varit rättvisa. Rättvisa när det gäller klass, etnicitet och kön. Det finns ett stort kvinnohat över hela jorden som manifesteras med våld och övergrepp. Det är egendomligt och oerhört segt. Det som skedde under förra seklet med högerextremismen kommer nu tillbaka. Kvinnohat och invandrarhat finns alltid i kombination.
Christine Bylund, feminist och funkis-aktivist
Vad ska du göra på 8 mars?
– Jag ska tänka lite extra på den intersektionella feminismen i Sverige i dag och vad den behöver och kanske skriva något om det på sociala medier. Jag har inga storslagna fest- eller demonstrationsplaner.
Vilken feministisk fråga är viktigast för dig just nu?
– Jag tänker på alla människors rätt till sin kropp och rätt till rörelsefrihet. Jag tänker på både asylrätten och rätten till tillgänglighet. Rätten till tillgänglighet handlar om att kunna röra sig fritt i samhället och om att kunna vara delaktig i samhällsutvecklingen, till exempel genom att läsa tidningar och se på teve. I dag ges vissa personer rörelsefrihet, andra inte. Alla kan till exempel inte vara med på en 8-mars-fest för att lokalerna inte är tillgängliga.
Yasmin Hussein, ledare för Maktsalongens mentorskapsprogram
Vad ska du göra på 8 mars?
– Jag kommer att vara ute på gatorna och demonstrera och sen förhoppningsvis dansa med andra kvinnor till Beyoncé.
Vilken feministisk fråga är viktigast för dig just nu?
– Det är en svår fråga. Det är jättemånga. Just nu är det en avtalsrörelse som pågår, där många undersköterskor vill ha en högre lön, uppskattning och legitimitet. Det är feministisk fråga som borde lyftas högre. Undersköterskorna representerar oerhört många kvinnor som inte får den uppskattning – ekonomiskt eller socialt – som de förtjänar. Över 90 procent av undersköterskorna är kvinnor.
Ebba Witt-Brattström, litteraturvetare, professor och feminist
Vad ska du göra på 8 mars?
– Jag börjar dagen i en frukostpanel på Rosenbad 8-9.30, tillsammans med bland andra jämställdhetsministern. Sen bjuder jag min syrra som fyller år på 8 mars på lunch och så avslutar jag med att tala om feminismens historia på Borgargillet.
Vilken feministisk fråga är viktigast för dig just nu?
– Norra Europas största lönegap, som vi har i Sverige: att män tjänar 17 procent mer än heltidsarbetande kvinnor, vilket är helt obegripligt. Och kvinnopensionerna: varför ska manliga pensionärer ha 5000-6000 mer i månaden?
Kai Bergendal, feminist och trans-aktivist
Vad ska du göra på 8 mars?
– Jag ska gå på systerskapsfestival i Örebro tillsammans med mitt barn. Vi har nyligen flyttat dit och söker systerskap. I Örebro har vi inte fått vetskap om någon demonstration men hoppas finna en.
Vilken feministisk fråga är viktigast för dig just nu?
– För transpersoner och funktionshindrade handlar feminism fortfarande om grundläggande aspekter av att undvika objektifiering och sexualisering. Att slippa kallas korkad och inkompetent eller psykiskt sjuk och passivt aggressiv då en formulerar sig mot detta. Att tillåtas göra samhällsanalyser utan att mobbas ut ur den egna gruppen och välfärdssamhället.
– Gränsöverskridande solidaritet och dialog i systerskapet är alltid en grundläggande fråga för feminister. Vardaglig solidaritet med dem som fajtas i myndighetsprövningar och som avviker från utseendenormer och feminitetsideal är fortfarande en feministisk utmaning. Feminismen måste nå trista institutioner, sjukvården, migrationsprövningen och rättssystemet.