Patienter största hotet mot ambulanspersonal
Det är mycket ovanligt med hot och våld mot ambulanspersonal i Stockholm och när det sker ligger oftast missbruk eller psykisk sjukdom bakom.
För två helger sedan vandaliserades en ambulans under en utryckning i Tensta. Medan sjukvårdarna befann sig uppe i en lägenhet med en patient krossades tre rutor på ambulansen. En person som såg händelsen larmade polis som kom till platsen, men ännu har ingen gripits.
Enligt statistik som SFT har sammanställt är det mycket ovanligt att ambulanspersonal i Stockholm utsätts för hot och våld. Av ungefär 80 000 utryckningar förra året rapporterade personalen in 19 sådana händelser. Det är en liten nedgång jämfört med 2014 då 25 händelser rapporterades in. Händelsen i Tensta är inte heller representativ för den typ av hot och våld som ambulanspersonal i Stockholm brukar utsättas för.
I de flesta fall är det patienter som utgör hotbilden.
– Det är våld och hot från patienter som är psykiskt sjuka eller som har missbruksproblem som är det största problemet, inte gängrelaterade händelser, säger Svante Sörenson som är stationschef för ambulanssjukvården i Vällingby.
Svante Sörenson är kritisk till att motsatt bild ibland målas upp. När en psykiskt sjuk patient sköt mot ambulanspersonal i Grimsta för två år sedan spekulerades det initialt i sociala medier om det var gängrelaterat, berättar han.
– Det handlade om en patient med vapenlicens som lika gärna kunde ha uppträtt på 1950-talet som i dag. Och så råkade det hända i Stockholm. Det kunde lika gärna ha hänt någon annanstans i landet, säger han.
Han tycker att det behövs åtgärder för att motverka hot och våld mot ambulanspersonal men att det viktigaste är att se över sekretesslagen. Det lyfte han också under ett möte för några veckor sedan med inrikesminister Anders Ygeman (S), som hade kallat representanter för polis, räddningstjänst och ambulans att diskutera just hot och våld mot blåljuspersonal. I dag sätter sekretessen stopp för SOS Alarm att informera ambulanspersonal om en patient tidigare har varit hotfull eller våldsam. Så var det i Grimsta-fallet då ambulanspersonalen lyckades undkomma men gärningspersonen senare hittades död.
– Personen hade fyra veckor tidigare dödshotat vår personal, trots det får inte SOS alarm inte förmedla sådan information. Det kan vara livsavgörande att de inte får tala om det, därför vill vi ha ändring på det.
Hot och våld mot ambulanspersonal i Stockholm
Tillbud 2015: 19 st
Varav våld: 12 st, hot: 7 st
Tillbud 2014: 25 st
Varav våld: 16 st, hot: 9 st
Källa: AISAB