Debatt


Omid Mahmoudi • Ensamkommandes förbund
  • Själv får jag nästan varje vecka hatiska mejl från svenskar som är emot invandrare. Betyder detta att det ingår i svensk kultur att hata invandrare? undrar Omid Mahmoudi, Ensamkommandes förbund.
Landets Fria

Ge inte ensamkommande skulden för mäns våld

Omid Mahmoudi, vice ordförande i Ensamkommandes förbund, vill se en diskussion om hur vi ska förbättra mäns beteende, istället för att peka ut en viss nationalitet eller grupp som förövare när det gäller våld mot kvinnor.

Den senaste tiden har tidningar, tv, radio och privatpersoner ringt mig och hävdat att det var afghaner som gav sig på kvinnor på festivalen i Kungsträdgården.

De säger också att förövarna i Köln var afghaner. De undrar vad det är i afghansk kultur som får ungdomar att göra så mot kvinnor. Om man överhuvudtaget ska uttala sig om något lands kultur tycker jag man ska göra en bedömning av vad majoriteten av befolkningen står för, och låta de representera landets kultur. Själv får jag nästan varje vecka hatiska mejl från svenskar som är emot invandrare.

Betyder detta att det ingår i svensk kultur att hata invandrare? Jag får också flera kärleksfulla mejl. När det kommer en fråga säger jag därför att det är svenskarnas kultur att bemöta människor med kärlek, inte att svensk kultur uppmuntrar människor att hota och hata. De som hotar tillhör en grupp som är brottslingar eller sjuka. Inget mer än det.

Många afghanska vänner har tillsammans med mig förfasats, skämts och känt sorg över att polisen vill peka ut en grupp ensamkommande afghanska pojkar, även om många närvarande bestämt förnekar att det var så.

Jag tycker inte att man ska peka ut en nationalitet eller en grupp som ”ensamkommande”. Det är ju faktiskt omöjligt att se om en individ är ”ensamkommande”, det vill säga har kommit ensam till Sverige innan hen fyllde 18 år. Det är också omöjligt att se om någon är från Afghanistan om man inte frågar vederbörande. I alla grupper och samanhang finns bra och dåliga människor. Men det skadar inte bara de dåliga om man generaliserar på detta sätt. Man ska jobba för att bemöta det manliga beteendet, istället för att genom felaktiga generaliseringar rikta fokus helt fel.

Det som har skett i Köln och i Kungsträdgården är tragiskt och förskräckligt. Det finns ingen kultur och inga människor som tycker att tafsa, ofreda eller störa tjejer är bra. Det är hemskt i alla kulturer. Däremot kan unga män i grupp bete sig vedervärdigt. Vi som kommit nya till Sverige är också beredda att slåss för kvinnors rättigheter och en ökad jämställdhet.

Vi har alla ett ansvar att hindra alla former av våld mot kvinnor både i Sverige och i andra länder. Vi måste tillsammans visa på möjligheter, lösningar och goda exempel. Det är viktigt med ungdomsledare, förebilder och verksamheter som fångar upp och fostrar unga människor.

Det är där emot totalt kontraproduktivt att utnämna en viss grupp till förövare när det handlar om ett mycket större samhällsproblem. Jag efterfrågar nu istället en diskussion om hur vi ska förbättra mäns beteende. Hur ska vi i framtiden skydda vårt samhälle från ligister och ungdomar som beter sig kränkande mot andra?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2023 Fria.Nu