• I år utmanade Ship to Gaza blockaden av Gaza med båten Marianne, men de stoppades av israelisk militär när de befann sig på internationellt vatten.
Fria Tidningen

Ghattas: blockaden av Gaza måste brytas

I somras tillfångatogs han av israelisk militär, som han själv var med och satte budgeten för. Fria Tidningen träffar Basel Ghattas, Knessetledamot för valkoalitionen Förenade listan, för ett samtal om dagarna med Ship to Gaza, den väntade kritiken och inte minst framtiden för Israel och Palestina.

Första gången Freedom Flotilla, och svenska Ship to Gaza försökte utmana Israels blockad, 2010, så dödades nio människor när israelisk militär bordade båten Marmara. Sedan dess har ett antal skepp försökt att bryta blockaden, både genom att ta sig in i, och ut ifrån, Gaza. På den ombyggda fiskebåten Marianne som i somras satte kurs mot Gaza fanns Basel Ghattas, ledamot i Israels lagstiftande församling Knesset och i finansutskottet. Själv hade han varit med och lagt budgeten för den militär som den 29 juni bordade båten.

– Flottiljan bidrar till att världen då och då kommer ihåg att det finns nästan 2 miljoner palestinier under blockad. Jag visste att det var ett riskabelt drag för mig eftersom jag skulle bli, och också har blivit, utsatt för mycket kritik, säger han under sitt besök i Göteborg där han bland annat träffar just folk från Ship to Gaza som han delade dagarna på båten med.

Basel Ghattas steg ombord på Marianne för att han är övertygad om att blockaden måste brytas, och att internationellt fokus är rätt väg. Han visste också att som ledamot i Knesset skulle han bidra till att dra mer medialjus till händelserna på båtarna, inte minst från Israels håll och han bjöd själv med en israelisk reporter som skickade rapporter direkt från Marianne.

Den väntade kritiken kom, från så väl israelisk media som andra Knessetledamoter, och han anmäldes bland annat till Knessets etiska kommitté.

– Den etiska kommittén bestämde sig för att straffa mig, men väldigt lätt. De gav mig en varning att jag hade gjort något fel, eller oetiskt. Men det betyder ingenting, det är så meningslöst att jag inte kunde överklaga det rättsligt.

Också den andra kommitté Ghattas anmälts till, Knessetkommittén, lade ner anklagelserna när de såg resultatet från den etiska kommittén.

– Jag blev hårt angripen, attackerad och förolämpad för att ha gjort något provokativt mot staten. Men det var det, berättar Ghattas och fortsätter:

– Jag var inte inställd på försvar, utan attack: ”Det här är min rätt, jag utmanar blockaden för att den är illegal, faktiskt så medverkar jag till fred, jag vill ha fred. Ni föder våld, inte jag.”

Om hans agerande kommer att få några konsekvenser i framtiden vet han inte säkert – en möjlighet är att han diskvalificeras av valkommittén. Tidigare diskvalificerades ibland hela partier, men en regeländring för några år sedan gör att enskilda kandidater också kan diskvalificeras Ett försök gjordes bland annat när det gäller en kandidat som deltog på Marmara 2010. Sedan de arabiska partierna i Knesset gick samman i en ny konstellation till den Förenade listan, menar Ghattas att det skulle det vara svårt att få hela listan diskvalificerad. Möjligtvis försöker med honom personligen.

– Vad jag bryr mig om är mitt folk, mina väljare, mitt samhälle och detta var väldigt uppskattat av dem. Detta är något som bidrar till den palestinska saken, och det är vad som spelar roll för mig.

Det faktum att de arabiska partierna enades till en förenad lista är också något han ser som viktigt, och menar att det inte bara handlade om att kunna ta sig in i Knesset efter att spärrgränsen höjdes från 2 till 3,25 procent. Listan har samlat partier med väldigt varierade ideologier, men med det gemensamma målet om en palestinsk stat.

– Det är för tidigt att utvärdera, men vi lyckades gå till val tillsammans och bygga en koalition. Vi kunde ha haft två listor och kommit in, men vi valde att göra det tillsammans – och nästa val kommer vi att vara tillsammans igen.

Tills dess är det flera år, men Basel Ghattas pratar hellre framtid, än dagarna på Marianne och efterspelet i Israel. Han pratar hellre om vikten av BDS – bojkott, desinvesteringar och sanktioner – och om besvikelsen att över 20 år har gått sedan förhandlingarna i Oslo och att tvåstatslösningen känns längre bort än på länge. För det handlar om långt ifrån bara Gaza, även om det som ett tydligt exempel ofta lyfts fram. Ghattas själv säger att Östra Jerusalem, och palestinierna inne i Israel kommer att spela en avgörande roll under de kommande åren.

När det kommer till möjligheterna till en lösning mellan Israel och Palestina låter han inte hoppfull.

– Vi är 23 år från Oslo, då vi förhandlade för ingenting. Världen verkar tro att vi skulle ha närmat oss tvåstatslösningen efter 23 år, men vi kommer längre bort.

Ghattas menar att Israel inte är intresserade av lösningar, eftersom de kan hantera situationen, de behöver inte lösa den. Resultatet efter nyvalet i mars blev en regering mer höger än någonsin tidigare. Men Ghattas tycker snarare att det är bra att Israel enligt hans mening visar sitt rätta jag. Som han säger: ”den här regeringen kan inte fuska”.

– Jag tror att den här regeringen kan främja ett internationellt agerande mer, än när man har en samlingsregering.

Trots att Basel Ghattas kan verka uppgiven när det gäller en tvåstatslösning, är han positiv till annat som händer. Sveriges beslut att som första EU-land erkänna Palestina för drygt ett år sedan kallar han både dramatiskt och modigt. Och att flera stora artister de senaste åren har valt att inte besöka Israel på sina turnéer är annat som hjälper.

– Även små steg som EU-beslutet att märka produkter från bosättningar – allt det bidrar. Det får Israel att känna att de är under kritik, och att världen inte accepterar att ockupationen och aggressiviteten mot palestinier fortsätter.

Fakta: 

Knesset

Israels lagstiftande församling har 120 ledamöter och mandatperioden är fyra år. Val hölls 10 februari 2013, men motsättningarna mellan de fem regeringspartierna var stora. Regeringen föll och nyval hölls i mars 2015. Regeringen består av premiärminister Benjamin Netanyahus högerparti Likud, bosättarvänliga partiet Judiskt hem, två ultraortodoxa partier och centerhögerpartiet Kulanu. Valkoalitionen Förenade listan har 13 platser i Knesset, och Basel Ghattas representerar Balad-partiet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De räddar maten som annars slängs

Intervju

Sedan ett år tillbaka fylls det solidariska kylskåpet på Omställningsverkstan upp med mat som annars skulle ha kastats bort flera dagar i veckan. Då får vem som helst komma och rädda det hen vill.

Göteborgs Fria

”Ferguson är överallt”

Intervju

Ett år efter upproret i Ferguson är grundproblematiken densamma. Det menar Tara Thompson från Hands Up United som vill se en ny svart motståndsrörelse.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu