• Den nya id-kontrollen ska, till skillnad från polisens gränskontroll, utföras av transportören själv. På Öresundståget har alltså Skånetrafiken och danska DSB ansvaret.
Skånes Fria

Ny id-kontroll ska försvåra för flyktingar

Regeringen har beslutat att införa nya id-kontroller mellan Köpenhamn och Malmö – som efter nyår ska göra det svårare för flyktingar att komma in i Sverige.

– Katastrofalt och skamligt, säger riksdagsledamoten Daniel
Sestrajcic (V).

Id-kontroller ska införas på all tåg- färje- och busstrafik över Öresund, är regeringens förslag. Syftet är att göra det svårare för flyktingar att söka asyl.

Först var tanken att kontrollerna skulle börja gälla den 21 december. Men efter protester, bland annat från tågbolagen som måste utföra kontrollerna, skjuts nu kontrollerna upp till efter årsskiftet.

– Vi måste ge transportörerna mer tid att förbereda sig, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) till Sydsvenskan.

De nya id-kontrollerna, som alltså inte är samma sak som den gränskontroll som polisen utför, är transportörernas ansvar. Tillsammans med danska DSB har Skånetrafiken bestämt att id-kontrollerna ska ske på Kastrup. Där måste alla tågpendlare stiga av, vilket kommer att leda till förseningar.

– Det kommer ta mycket längre tid för pendlarna, eftersom de både måste stiga av i Kastrup och sedan bli kontrollerade av polisen i Hyllie. En normal resa från Hovedbanegården i Köpenhamn till Malmö C kommer ta runt en halvtimme längre, säger Ulrika Mebius, informatör på Skånetrafiken.

Trots att den rödgröna regeringen tagit beslut om att införa id-kontroll, har flera rödgröna riksdagsledamöter protesterat mot förslaget.

– Jag röstade emot, eftersom det kommer att bli orimliga konsekvenser för kollektivtrafiken, säger skånska riksdagsledamoten Karin Svensson Smith (MP), till SVT Nyheter.

Daniel Sestrajcic (V), riksdagsledamot från Malmö, är också emot förslaget. Men inte främst på grund av konsekvenserna för dagpendlarna mellan Sverige och Danmark.

– Det här är katastrofalt och skamligt eftersom det sätter asylrätten ur spel. Det kommer slå stenhårt mot människor som flyr. Många av dem som flyr har ju inte id-handlingar.

Daniel Sestrajcic riktar skarp kritik mot den rödgröna regeringen.

– Här har vi en regering som kallar sig rödgrön och progressiv. Men det här är en signalpolitik som vädjar till det sämsta hos folk. Den skapar rädsla och en krisstämning som inte är rimlig. Regeringen vill visa sig handlingskraftiga, istället spär de bara på främlingsfientlighet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag blir taggad av smällarna”

Att rusa rätt in i någon utan att väja kan verka både tanklöst och skadligt. Men i Limhamn Griffins damlag handlar det om att övervinna rädslor.

Skånes Fria

Sexofredade politiker - nu döms skåningen

En 36-årig skåning trakasserade ledande politiker på telefon och sms. Nu döms han till fängelse för sexuellt ofredande.

– Han har velat tysta dem som inte haft samma politiska uppfattning som han själv, säger advokat Claes Borgström.

Skånes Fria

Solig satsning i Sala

I Sala och Heby har invånarna gått ihop med företag och det lokala energibolaget och bildat en egen solenergiförening.

Landets Fria

Stor ökning av solceller

Föranmälningarna om installation av solceller har ökat med 108 procent under de senaste sex månaderna, enligt Eon.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu