• Var femte person uppger att de ska minska på köttet i jul.
Fria Tidningen

Var femte svensk minskar på köttet i jul

I år ska julmaten inte bara smaka gott – den ska vara etisk mot djur och miljö också. Det visar Livsmedelsföretagens julmatsrapport 2015.

Enligt Livsmedelsföretagens undersökning tänker var femte svensk äta mindre kött i jul än de har gjort tidigare jular och det kött man äter får gärna vara lite dyrare och svenskproducerat.

– Konsumenterna ställer allt högre krav på vad som platsar på julbordet. Det blir allt viktigare att julmaten är svenskproducerad och att den är producerad under schyssta förhållanden. Vi vill ha godare julmat i dubbel bemärkelse, säger Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen, i ett pressmeddelande.

Marie Söderqvist säger till Livsmedel.se att om hon själv var livsmedelsproducent skulle hon satsa på att ta fram en vegetarisk julskinka till julbordet 2016. Annat som ökar är ekologisk mat. Enligt den senaste prognosen beräknas försäljningen av ekologiska livsmedel att öka med 40 procent i år, vilket i så fall skulle överträffa rekordåret 2014. Samtidigt visar den att tre av fyra personer upplever en brist på ekologiska varor när de handlar. Något som inte väntas ändras enligt rapporten är att kvinnor lägger mer än dubbelt så mycket tid på att förbereda julmaten än vad män gör.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu