• På Monica och Karl-Erik Yngvessons gård finns 70 kvadratmeter solpaneler på ladugårdsdelen i söderläge. Efter tio år räknar de med att ha tjänat in de 195 000 kronor som de har investerat.
Landets Fria

Solig satsning i Sala

I Sala och Heby är produktionen av solel större än på många andra ställen. Sex större anläggningar har det blivit hittills. Anledningen stavas samarbete.

I grannorterna Sala och Heby i Västmanland och Uppland har invånarna gått ihop med företag och det lokala energibolaget och bildat en egen solenergiförening.

– Vi gick ut och frågade våra kunder om de var intresserade. Vi sa att om 100 personer kan lägga 10 000 kronor var, då kör vi. Så blev det, och 2009 byggdes den första anläggningen i Sala, säger Maria Karwonen.

Annons

Hon jobbar på energibolaget Sala Heby energi, och är ledamot i styrelsen för föreningen Solel i Sala och Heby.

I dag finns sex anläggningar i Sala och Heby och föreningen har 240 medlemmar. Vinsten från den sålda solelen har hittills gått till att bygga anläggningar, men om något år eller två är tanken att pengarna ska börja gå tillbaka till medlemmarna.

När föreningen startade 2009 fanns inte många liknande initiativ i Sverige. Genom åren har anläggningarna fått studiebesök från forskare, företag och privatpersoner. Maria Karwonen märker av det ökande intresset för solenergi.

– Intresset har bara gått rakt upp. Folk är inte så rädda längre. De bygger själva när de ser att det funkar.

Maria Karwonen ser också de sjunkande priserna som en stor anledning till att fler skaffar egna solpaneler.

– Sedan är det väl också att det börjat pratas mer och mer om miljö de här åren. Fler tycker att vi behöver mer förnybar energi i Sverige.

Monica Yngvesson bor på en gård i Gussjö i Sala kommun tillsammans med sin man Karl-Erik, och de har installerat solpaneler hemma. Hon är inte med i föreningen Solel i Sala och Heby, men har fått information från det lokala elbolaget.

– Vi tog hjälp av en elektriker. Det var inte speciellt komplicerat.

På gården finns 70 kvadratmeter solpaneler på ladugårdsdelen i söderläge. På fyra år har Monica Yngvesson och hennes man sänkt sin årliga elförbrukning från 13 000 kilowattimmar till 6 000 kilowattimmar, eftersom de köper mindre el nu när de kan producera själva.

– Överskottet säljer vi till energibolaget. På tio år räknar vi med att ha tjänat in de 195 000 kronor vi investerat.

Monica Yngvesson tycker att det finns flera fördelar med solceller hemma.

– Från början av mars till oktober får vi in all el vi behöver dagtid. Panelerna ger inga utsläpp och kräver inte underhåll. Jag tycker det är förvånande att solpaneler inte finns på fler tak. Speciellt på landsbygden där det finns så mycket tak som inte är skuggade av byggnader och träd.

Nackdelen är förstås att solpanelerna inte lagrar energi. De ger bara el så länge det är soligt eller när molnen inte är för täta. Monica Yngvesson hoppas på att de solcellsbatterier som kan lagra el, som är under utveckling, ska bli billigare.

Maria Karwonen på Solel i Sala och Heby tror att vi kommer att se fler sätt att använda solceller i framtiden.

– Jag tror de kommer att vara integrerade i byggnader på ett helt annat sätt. Det kommer att vara en naturlig del i byggandet.

Fakta: 

Mest solel i Vadstena

2015 var Heby kommun på plats fyra i landet när det gäller högst installerad solcellseffekt som är godkänd för elcertifikat per invånare, enligt en kartläggning som Svensk solenergi har gjort utifrån Energimyndighetens elcertifikatsstatistik.

Topp 10 (watt per invånare):

Vadstena 53

Boxholm 49

Arvika 48

Heby 38

Ödeshög 35

Katrineholm 32

Simrishamn 32

Herrljunga 28

Strängnäs 27

Berg 21

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stor ökning av solceller

Föranmälningarna om installation av solceller har ökat med 108 procent under de senaste sex månaderna, enligt Eon.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu