• Andréa Holmberg tar ett rejält tag om sin motståndare. "Jag har spelat fotboll, men det här är fetare, i och med att man får slita och dra lite".
  • Marie Mardirossian Frankenius har velat spela amerikansk fotboll sen hon var tonåring. Nu är hon 31 och har tagit tag i drömmen.
  • Marie Mardirossian Frankenius och Andréa Holmberg gör sig redo för tacklingen. Amerikansk fotboll är en både fysisk och strategisk sport.
  • Andréa, Scout och Marie tränar med Limhamn Griffins damlag. Nu hoppas de på att fler ska börja, så att de kan få ihop spelare till ett riktigt lag.
  • "Purple pride" är ett av Limhamn Griffins motton. Lagets logga är en lila grip, fågeln som också är en del av Malmös kommunvapen.
  • "Böj ordentligt på knäna". För detta landslagsspelaren och tränaren Greta Backteman instruerar laget.
Skånes Fria

”Jag blir taggad av smällarna”

Att rusa rätt in i någon utan att väja kan verka både tanklöst och skadligt. Men i Limhamn Griffins damlag handlar det om att övervinna rädslor. Och bli starka tillsammans.

Två personer står beredda vid varsin kon, med böjda knän och framåtlutade överkroppar. Klädda i voluminösa axelskydd och gallerförsedda hjälmar spänner de blicken i varandra.

– Ready, set, go! ropar Greta Backteman.

Spelarna sätter fart. Några meter senare kommer smällen. Efter krocken försöker de trycka varandra åt sidan.

– Bryt! säger Greta Backteman, efter några sekunder.

Limhamn Griffins har träning på gräsplanen Mariedals IP i västra Malmö. Det är decemberkväll och bara några plusgrader i luften, ändå bryter svettpärlorna ut i pannorna direkt.

Amerikansk fotboll är ingen lätt match.

Marie Mardirossian Frankenius tar av sig hjälmen och pustar ut vid sidan av planen. Hon har tränat med Griffins i två månader.

– Jag har äntligen fått tummen ur röven. Jag har tänkt att jag vill träna amerikansk fotboll sen jag var tonåring. Jag älskar det. Jag gillar att det är lite ruff och gruff, att få trycka till folk.

En annan av spelarna, Scout, har spelat sedan i våras. Hen lockades till Griffins av liknande anledningar.

– Jag har provat att spela hockey i Lund, men stämningen här är finare. Där bestämde tränaren allt, här pratar vi mer med varandra och samarbetar.

Greta Backteman är lagets tränare. Hon började spela med Griffins 2010 och har varit med i svenska landslaget. Nu återhämtar hon sig från en knäskada.

– Det som är så fantastiskt med detta är att det finns plats för alla. Oavsett om man är stor, liten, lång, kort, stark, snabb. Sen är det kul med smällarna. Jag blir liksom lite taggad av det.

Det är dags för nästa träningsmoment. Spelarna startar i en ring av koner och ska försöka trycka varandra ut ur ringen. Den som först hamnar utanför med fötterna har förlorat.

– Slå hårt, första punchen ska få motståndaren ur balans. Sen är det bara att trycka. Rör på fötterna, säger Greta Backteman.

Spelarna skrattar och flåsar när de pucklar på varandra.

– Det är bra att det är så himla kallt, då gör det extra ont.

Det sista var menat som ett skämt. För såklart kan det ta emot att tacklas.

– Det kan vara otäckt i början. Vi har reflexer som stoppar oss från att springa rakt in i någon. Vi får jobba mot många invanda mönster. Man lär sig.

Några barn som tränat fotboll på idrottsplatsen ställer sig i en ring och ropar en hejaramsa: ”Vi är bra, vi är kungar, vi är världens bästa ungar”.

Limhamn Griffins mantra är ”hard, solid, together”. Det har damlaget aldrig fått skrika på match. Det är svårt att få ihop tillräckligt många spelare. På träningen den här kvällen är de bara fyra personer.

– Det är trist om vi aldrig blir ett riktigt lag, säger Scout.

– Men det kommer vi bli. Utmaningen är att få folk att stanna, säger Greta.

I Sverige finns ett tiotal damlag i amerikansk fotboll och två serier. Målet för Limhamn Griffins är att komma med i division 2 till hösten.

– Det börjar bli större. Damsidan växer jättesnabbt. Men vi kan inte förvänta oss att det går från en dag till en annan. Vi får ge det tid, säger Greta Backteman.

Fakta: 

Amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll är en kollisionssport från USA. Det går ut från att erövra mark från motståndarna steg för steg. Lagen tar poäng genom att föra bollen in i motståndarens målområde (en touchdown), eller att göra ett field goal (sparkmål). Misslyckas laget blir det motståndarens tur.

Limhamn Griffins damlag

Limhamn Griffins är ett amerikanskt fotbollslag som har dam-, herr- och ungdomsverksamhet.

Damlaget har funnits sedan 2010. Laget är registrerat som ett damlag, men i praktiken är alla från 16 år, som inte är cis-män, välkomna.

Nybörjarträningar drar igång vecka två, samling vid Hästhagens IP kl 18-20 på måndagar.

Läs mer på Facebooksidan Limhamn Griffins eller limhamn-griffins.com

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sexofredade politiker - nu döms skåningen

En 36-årig skåning trakasserade ledande politiker på telefon och sms. Nu döms han till fängelse för sexuellt ofredande.

– Han har velat tysta dem som inte haft samma politiska uppfattning som han själv, säger advokat Claes Borgström.

Skånes Fria

© 2023 Fria.Nu