• "Fossil gör sig bäst under jord". Det är maskoten Kjells valspråk, här tillsammans med Dan Baeckström.
Göteborgs Fria

”Vi ville gå samman och få bättre slagkraft”

På söndag, dagen innan klimattoppmötet i Paris drar igång, är manifestationer planerade världen över. I Göteborg hoppas Klimatsamling på att kunna locka en mycket bredare uppslutning än från enbart dem som redan är engagerade aktivister, säger Dan Baeckström som är en av samordnarna.

Vilka är klimatsamling?

– Klimatsamling är ett initiativ som startade för ungefär ett år sedan och som består av klimatengagerade personer från olika miljögrupper och organisationer. Istället för att jobba på varsitt håll ville vi gå samman och få bättre slagkraft.

Vad är vinsten med lokala initiativ?

– Vi har ett nära samarbete med Klimatsverige i Stockholm, som också har manifestation, och vi diskuterade om vi skulle vara med på deras. Men vi tänkte att det nog bara skulle bli aktivisterna som skulle följa med till Stockholm. Vad vi vill är att samla jättemånga människor som normalt kanske inte skulle gå i en manifestation.

Vad vill ni visa med manifestationen?

– Vi vill visa att det finns väldigt många människor som oroar sig för klimatet, och som inser att dagens politik inte löser klimatfrågan och att det behövs en radikalare åtgärder. En av våra paroller är ”Ta ansvar – gå före”, och med det menar vi att Sverige har ett ansvar som ett rikt industriland. Vi måste gå före i utvecklingen, och att dela med oss av klimatsmart teknologi till exempel.

Vad hoppas ni att de som deltar ska få med sig för känsla?

– Känslan av att det finns väldigt många människor över hela världen som tänker som jag. Vi är många och tillsammans kan vi göra mycket, och att man ska känna lite mer medvind. Så har det känts för mig. Genom att vara med i nätverket har jag kommit i kontakt med så många människor som kämpar, som jag inte visste fanns innan.

– Klimatfrågan är något skrämmande, men ett sätt att bryta ångesten och förlamningen är att göra vår manifestation till en fest. Vi hoppas på att vi kommer att se en hel del upptåg, folk som klär ut sig, musik och sång. Det ska vara lätt att gå med.

Fakta: 

Var? Gustaf Adolfs Torg.

När? Samling från kl 13, avmarsch mot Götaplatsen kl 14, tal, musik och fest från kl 15.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vattenproblemen som klimatmötet glömde

COP21

För de över 650 miljoner människor som tvingas leva med brist på rent vatten riskerar problemen att förvärras i takt med klimatförändringarna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu