• En polisvideo visar hur Laquan McDonald sköts 16 gånger av den nu åtalade polisen.
  • Demonstranter konfronteras av polis i Chicago på tisdagskvällen.
Fria Tidningen

Polis åtalas för mord på svart tonåring

En polisman i Chicago har åtalats för mord på en 17-årig svart student. Protester mot det rasistiska polisvåldet hölls i tisdags sedan polisen offentliggjort en video som visar hur Laquan McDonald skjuts ihjäl.

På tisdagen kom beskedet att den vite polisman som sköt ihjäl den svarte 17-åringen Laquan McDonald åtalas för mord. I samband med det offentliggjordes en film som visar hur Laquan skjuts ihjäl med 16 skott, varav minst två träffade i ryggen, enligt obduktionen.

Ett par timmar efter att videon offentliggjorts utbröt stora protester i Chicago. ”16 skott” och ”Vi måste måste kämpa emot!” skanderade demonstranterna. Chicagos polisintendent Garry McCarthy sa att invånarna ”har rätt att vara arga”.

Det var den 20 oktober 2014 som den nu mordåtalade polismannen och hans kolleger larmades till centrala Chicago efter att McDonald skurit sönder däcken på en polisbil. När de kom till platsen höll McDonald en kniv i handen men i filmen syns hur han rör sig i riktning bort från polisen. Trots det öppnade den mordåtalade polisen eld. Åklagarna menar att filmen tydligt visar att McDonald aldrig gjorde något utfall mot polisen.

Dödsskjutningen av Laquan McDonald är det senaste uppmärksammade fallet i raden av fallen med svarta, unga män som skjutits ihjäl av vita poliser i USA. Sedan en annan svart tonåring, Michael Brown, sköts ihjäl av en vit polisman i Ferguson för lite mer än ett år sedan har en proteströrelse mot det rasistiska polisvåldet vuxit fram.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu