• Fight for 15-rörelsen har strejkat och bedrivit civila olydnadsaktioner i flera år för att få till en höjning av minimilönen i USA.
  • Holly Dias, anställd på Burger King, tackar under en presskonferens på måndagen alla dem som kämpat för en höjning av minimilönen.
Fria Tidningen

Kalifornien ska få världens högsta minimilön

Rörelsen Fight for 15 som sedan 2012 kämpat för en höjning av låginkomsttagares löner har nått en överenskommelse i Kalifornien. Nu kan de snabbmats-anställda snart glädjas åt att med sin kamp ha uppnått världens högsta minimilön.

Den amerikanska delstaten Kaliforniens guvernör Jerry Brown meddelade i måndags att en överenskommelse om att höja delstatens minimilön till 15 dollar i timmen (124 SEK) till år 2022, slutits. Överenskommelsen är den största framgången för den nationella rörelsen ”Fight for 15”, som kämpar för en höjning av låginkomsttagares löner.

– Fight for 15 åstadkommer historiska förändringar som ingen hade trott varit möjliga för bara några år sedan, kommenterade Christine Owens, verkställande direktör för intresseorganisationen National Employment Law Project, i ett uttalande.

Enligt förslaget ska delstatens minimilön, som för närvarande ligger på 10 dollar i timmen, höjas med 50 cent per år under två år och sedan med 1 dollar om året under fyra år för att nå 15 dollar år 2022. Företag med färre än 25 anställda får ytterligare ett år på sig att höja lönen. Kalifornien är världens åttonde största ekonomi och den föreslagna löneökningen skulle ge delstaten den högsta minimilönen i världen. Australien har för närvarande den högsta nationella minimilönen på 13 dollar (17,29 AUD). President Barack Obama har drivit reformer om en timlön på 10,10 dollar, men Fight for 15-rörelsen har insisterat på att den nuvarande minimilönen på 7,25 dollar i timmen måste mer än fördubblas för att arbetare ska kunna leva ett värdigt liv.

Fight for 15 startade i november 2012 då över 100 arbetare från snabbmatskedjor som McDonalds, Burger King, KFC och Pizza Hut i New York gick ut i strejk för att kräva en timlön på 15 dollar samt rätt att bilda ett fackförbund. I december 2013 hade strejken spritt sig till ett flertal stora amerikanska städer och rörelsen backades av de nationella fackförbunden Service Employees International Union och the United Food and Commercial Workers International Union.

Under 2014 spred sig rörelsen ytterligare och arbetare strejkade i 190 amerikanska städer. I november 2015 blev rörelsen internationell då strejker hölls i hela 270 städer över hela världen. Rörelsen började också använda sig av flera taktiker, som civila olydnadsaktioner och påverkansarbete. I Seattle röstades den socialistiska kandidaten Kshama Sawant, med Fight for 15:s hjälp, fram och drev igenom en reform om en 15 dollars timlön i staden.

En höjning av lönen till 15 dollar i timmen skulle innebära ett en person som arbetar heltid fortfarande skulle tjäna mindre än en amerikansk medelinkomsttagare (51 200 dollar/424 000 svenska kronor per år före skatt), men skulle garantera ett värdigt liv, menar rörelsen.

Under en presskonferens på måndagen i Sacramento tackade en Burger King-anställd rörelsen för dess envetna kamp för en höjning av lönerna.

– Jag var tvungen att välja mellan att köpa mat till mig och mitt barn, busskort eller att kunna betala hyran. Jag älskar mitt jobb, men jag älskar min familj mer, sa arbetaren Holly Dias.

– Jag vill tacka alla arbetare där ute som stod upp för sig själva och sina familjer och bad om en 15 dollars timlön.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu