• Traumasjukhuset i Kunduz totalförstördes av bomdningarna.
  • Chockad personal från Läkare utan gränser efter att 22 personer dödats i bombningen.
Fria Tidningen

Dödlig sjukhusattack kan ha varit avsiktlig

I lördags bombades Läkare utan gränsers akutsjukhus i Afghanistan i ännu en attack mot ett civilt mål med många förlorade människoliv som följd. De USA-ledda koalitionsstyrkorna medger att man oavsiktligt kan ha träffat sjukhuset, men flera indikatorer tyder på att attacken var riktad.

Tidigt på lördagsmorgonen träffades traumasjukhuset i den nordöstra afghanska staden i Kunduz av flera bomber. Totalt 22 personer – 10 patienter, varav 3 barn, och 12 personer ur hjälporganisationen Läkare utan gränsers personal – dödades. Sjukhuset, det enda som erbjöd kostnadsfri akut traumavård i hela nordöstra Afghanistan, förstördes.

– Patienter som inte kunde fly brändes till döds där de låg i sina sängar, säger Heman Nagarathnam som leder organisationens projekt i norra Afghanistan, i ett pressmeddelande.

Attacken utfördes av de internationella koalitionsstyrkorna, som leds av USA. Försvarsalliansen Nato har medgivit att sjukhuset bombats av amerikanska styrkor av misstag, men flera uppgifter pekar mot att sjukhuset var ett avsiktligt mål.

Bombningarna av sjukhuset var flera enligt Läkare utan gränser som beskriver attackerna som ”mycket exakta”. Sjukhusets huvudbyggnad, där bland annat intensivvårdsavdelningen och akutmottagningen fanns, träffades i flera attacker medan byggnader runtomkring förblev så gott som orörda.

– Bomberna slog ner och så hörde vi bombplanet cirkla runt i luften. Efter en paus slog fler bomber ner. Detta skedde gång på gång, säger Heman Nagarathnam.

En högt uppsatt amerikansk, militär tjänsteman uppger att det pågick kraftig skottlossning i området kring sjukhuset och att stridande på marken inte kunde dra sig tillbaka utan att bli exponerade och därför kallade på luftunderstöd.

Vissa afghanska tjänstemän försvarar också attacken.

– Jag vet att det fanns civila offer på sjukhuset, men en hel del högt uppsatta talibaner dödades också, säger Abdul Wadud Paiman, parlamentsledamot i Kunduz, till New York Times.

Andra afghanska myndigheter har också försökt rättfärdiga attacken. Läkare utan gränsers generalserkreterare Christopher Stokes menar att uttalanden tyder på att amerikanska och afghanska styrkor samarbetat om ett beslut att bomba sjukhuset och att uttalandena från tjänstemännen är ”ett erkännande av krigsbrott”.

För även om uppgifterna om att talibaner gömde sig inne i sjukhuset skulle stämma, rättfärdigar det inte bombningen, menar människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW.

”Sett till sjukhusets skyddsstatus och det stora antalet civila och medicinska personal som befann sig i byggnaden är en attack mot det fortfarande en oproportionerlig förbrytelse”, uppger HRW i ett uttalande.

Läkare utan gränser kräver nu en oberoende utredning av attacken. USA:s president Barack Obama har uttryckt sin kondolenaser och sagt att Försvarsdepartementet startat en utredning.

Enligt en rapport från Amnesty International förra året har tidigare uppenbara krigsbrott då civila dödats av amerikanska eller Nato-styrkor inte lett till att ansvariga ställts till svars.

– Tusentals afghaner har dödats eller skadats av amerikanska styrkor sedan invasionen, men offren och deras familjer har princip inte några chanser till rättvisa och upprättelse, sade Amnesty Internationals Asienchef Richard Bennett, i samband med att rapporten gavs ut.

– Det amerikanska militära rättssystemet klarar i princip aldrig av att hålla sina soldater ansvariga för olagligt dödande eller andra övergrepp.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu