• Miljönämnden i Malmö har bestämt att Sorgenfrilägret ska tömmas på söndag. Constanza, till höger, var en av de som protesterade mot beslutet.
  • När politikerna inte kommer ut bestämmer sig de boende i lägret att gå in i Stadshuset för att få svar på sina frågor.
Skånes Fria

Malmö stad ska tömma Sorgenfrilägret

Sorgenfrilägret ska vara tömt senast på söndag. Sedan ska det jämnas med marken. Det beslutade Miljönämnden på tisdagen.

– Hundar är mer respekterade än vad vi är, säger
Dorina, en av de boende i lägret.

I ett läger på Industrigatan i Malmö bor sedan ett år tillbaka runt 150 EU-medborgare. På tisdagen vid lunchtid beslutade Malmö stads miljönämnd att lägret ska tömmas. De boende har fram till söndag den 1 november klockan 16 på sig att flytta.

Miljönämnden hänvisar till hälsofarlig miljö som anledning till beslutet. I lägret finns varken värme, el, avlopp eller toaletter.

Redan klockan nio på tisdagsmorgonen samlades ett femtiotal EU-medborgare utanför Stadshuset i Malmö för att ta del av Miljönämndens beslut. När Skånes Fria Tidning kommer dit strax efter tolv är beslutet om tömning taget. Men ingen har kommit ut för att berätta det för de boende i lägret.

Mexina står och håller i en banderoll med texten ”#Stoppa avhysningen”.

– Jag är besviken på politikerna för att de gör såhär. Vi vill inte tvingas från lägret. Vi har det bra där.

En politiker som var med när beslutet togs är på plats. Elisabet Hellman (V), ledamot i Miljönämnden, motsatte sig beslutet.

– Lägret är en sanitär oangelägenhet och borde inte finnas, det är helt ovärdigt människor att bo så. Men vi kan inte verkställa en vräkning utan att ha ett annat boende att hänvisa till.

Johanna Nilsson, aktiv i Nätverket för romers rättigheter, är också besviken över Miljönämndens beslut.

– Politikerna använder miljön som svepskäl för att jaga bort romer, istället för att hitta en lösning. De visar väldigt tydligt att de inte vill ha en värdig och långsiktig lösning, varken för romerna eller för Malmö stad.

Johanna Nilsson står utan för Stadshuset för att försöka hjälpa de boende i lägret att kommunicera med politikerna.

– De tycker att politikerna ska komma ut och berätta för dem om beslutet som påverkar dem så radikalt.

Till slut tröttnar de boende på att vänta. Ett tjugotal av dem går uppför trappan och in i Stadshuset. De ställer sig utanför den sal där Miljönämndens politiker håller presskonferens.

– Jag är så orolig. Var ska vi bo? Jag hatar detta så mycket, säger en ung kvinna som heter Isabel.

– Vi är så många. Var ska vi vara nu? Folk vill inte ha med oss att göra, de tolererar inte oss när vi rör oss på stan. Hur ska det gå? undrar en annan boende som heter Armina.

Så öppnar sig dörren från presskonferenssalen. Ut kommer Carina Nilsson (S), kommunalråd och ordförande i sociala resurs-nämnden. Hon går hastigt förbi gruppen med EU-medborgare som samlats. Men de boende vill prata med henne, med hjälp av en översättare.

– Det är ett möte mellan politiker och boende på fredag. Jag kan inte prata innan dess.

De boende har massor med frågor, men Carina Nilsson vänder sig om och går.

Dorina, en av de boende, är besviken på att inte få svar på sina frågor.

– Hundar är mer respekterade än vi är. Vi måste också kunna leva. Hur ska vi kunna leva?

Fakta: 

Tömning av Sorgenfrilägret

Malmö stad har velat tömma Sorgenfrilägret flera gånger tidigare. Men flera rättsinsatser har satt stopp för det, eftersom kommunen inte kunnat uppge fullständiga namn på de boende i lägret.

Däremot har fastighetsägaren fått order om att städa tomten. Nu går Malmö stad in och genomför detta beslut, med hjälp av polisen. Senast på söndag den 1 november ska de boende ha lämnat tomten på Industrigatan, meddelar Miljönämnden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Solig satsning i Sala

I Sala och Heby har invånarna gått ihop med företag och det lokala energibolaget och bildat en egen solenergiförening.

Landets Fria

Stor ökning av solceller

Föranmälningarna om installation av solceller har ökat med 108 procent under de senaste sex månaderna, enligt Eon.

Landets Fria

”Jag blir taggad av smällarna”

Att rusa rätt in i någon utan att väja kan verka både tanklöst och skadligt. Men i Limhamn Griffins damlag handlar det om att övervinna rädslor.

Skånes Fria

Sexofredade politiker - nu döms skåningen

En 36-årig skåning trakasserade ledande politiker på telefon och sms. Nu döms han till fängelse för sexuellt ofredande.

– Han har velat tysta dem som inte haft samma politiska uppfattning som han själv, säger advokat Claes Borgström.

Skånes Fria

© 2023 Fria.Nu