• Goran Kajfes subtropic arkestra
  • Bill Frisell kommer till Stockholm med stråktrio.
  • Anna Sise från Stockholm sjunger bland annat Billie Holiday.
Stockholms Fria

Rickie Lee Jones inleder Stockholm Jazz

Fredag 9 oktober startar Stockholm Jazz Festival och pågår dryga en vecka framåt. Festivalen äger rum på 40 olika scener runt om i staden. Vi har valt några höjdpunkter i det omfattande programmet.

Rickie Lee Jones & Stockholm art orchestra, Kulturhuset, fredag 9/10 kl 19

Den jazziga singer-songwritern bildar här par med den nyskapta orkestern Stockholm art orchestra för festivalens invigningskonsert.

Lina Nyberg & Musikfamiljen, Kulturhuset, söndag 11/10 kl 13.30

Barnmusikband med innovativa sångerskan Lina Nyberg i spetsen.Texterna handlar om monster, mobiltelefoner och vattenpölar. Även releasekonsert för bandets nya skiva.

Bernt Rosengrens oktett, Tellus, tisdag 13/10 kl 19

När den snart 80-årige saxofonisten Bernt Rosengrens gärning en gång ska summeras så kommer han räknas som en av de största i svensk jazz, kanske svensk musik överhuvudtaget. Nu spelar han på små ställen som Tellus i Midsommarkransen med sitt åttamannaband.

Goran Kajfes subtropic arkestra, Fasching, fredag 16/10 kl 21

Intensivt elektriskt band som stoppar in turkiska och västafrikanska 1970-talslåtar i sin hybridmusik. Här gästas de av marockanske Majid Bekkas på sång och lutan oud.

Bill Frisell, Konserthuset, lördag 17/10 kl kl 19

Han började som experimentell gitarrist på New Yorks jazzscen. Idag är det omöjligt att definiera vilken genre han ägnar sig åt. Till Stockholm kommer han med en stråktrio för en hyllning till folkmusiksångaren Woody Guthries musik och politiska engagemang.

Anna Sise, Plugged records, söndag 18/10 kl 13

Sångerskan från Hägersten har bland annat tolkat jubilaren Billie Holiday. Här blir det en intim spelning i Gamla stan med melankolisk jazz i en av Stockholms få kvarvarande skivbutiker.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vikingatiden var varken rasistisk eller patriarkal

Enligt den senaste forskningen var vikingar mycket mer än starka krigiska män. Nu ska forskarna studera vikingafenomenet på djupet med hjälp av reenactmentgrupper och 50 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu