• Årets konferens kommer liksom tidigare år avslutas med en stor flashmob klockan 11.20 på Stortorget i Malmö.
Fria Tidningen

Unga klimataktivister laddar upp inför klimatmötet i Paris

I helgen samlas ungdomar från hela Sverige till en stor hållbarhetskonferens för att ladda upp inför klimattoppmötet i december. Det är femte året i rad som konferensen hålls och intresset har aldrig varit större.

Det har kommit in över 300 anmälningar till helgens hållbarhetskonferens i Malmö, vilket kan jämföras med 100–150 anmälningar tidigare år. Projektledaren Johanna Lakso säger att det stora intresset troligtvis beror på att konferensen infaller så tätt inpå det stora klimattoppmötet i Paris i december. Det kan också finnas en koppling till att årets tema är klimaträttvisa, tror hon.

– Oftast pratar vi bara om klimatutsläpp i Sverige, inte om vilka grupper som drabbas av klimatförändringarna och vilken roll vi själva har i det. Vi från klimatrörelsen tycker att det är viktigt att vi tar ett större ansvar i den rika delen av världen, säger Johanna Lakso.

Konferensen riktar sig till unga personer mellan 15 och 30 år som är intresserade av hållbarhetsfrågor. Många är redan aktiva i olika organisationer och nätverk men tanken är att personer som också är nyfikna på att engagera sig mer ska få möjlighet att träffa andra likasinnade. Flera föreläsare från andra länder kommer också som den peruanska klimataktivisten Majandra Rodriguez Acha, kenyanska Ruth Nyambura från African biodiversity network och egyptiska Hanna Fatha som är aktiv i projektet Solarcities.

– Det är en plats där många nya idéer skapas för det kommande årets påverkansarbete genom olika kampanjer och projektidéer. Som vi sett från tidigare år så är det inte själva Power shift som gör avtryck den helgen det sker, det handlar mer om att unga från olika delar av landet som har gemensamma visioner och tankar har möjlighet att mötas och skapa någonting som lever vidare efter Power shift, och som får påverkan på politiken eller klimatfrågan i stort.

Att det behövs en speciell mötesplats för unga personer inom klimatrörelsen förklarar Johanna Lakso med att många inte vågar ta utrymme och dela med sig av sina tankar och idéer i ett vuxet sammanhang. Det här blir en möjlighet för unga att ta plats och känna sig mer delaktiga. Men det är också viktigt att det skapas fler mötesplatser där unga får ta plats, menar hon.

– Vi är jätteglada över att den svenska delegationen precis har valt att ta med två ungdomsrepresentanter till klimatmötet i år för första gången. Det är något som vi har jobbat för i många år. Men i övrigt i den nationella politiken kan det kännas svårt att påverka. Jag tror i alla fall att många unga upplever det så.

Fakta: 

Power Shift Sverige...

... är en hållbarhetskonferens för unga personer som har arrangerats varje år sedan 2011. De senaste tre åren har organisationen PUSH Sverige, som startade som ett resultat av konferensen, varit arrangör.

Konferensen pågår den 9–11 oktober i Malmö.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu