Internationell kommission vill utreda sjukhusattack
Läkare utan gränser vägrar ta emot pengar från USA för bombningen av organisationens sjukhus i Afghanistan. Nu aktiveras för första gången någonsin en internationell kommission för en oberoende utredning av attacken.
Internationella kommissionen för undersökande av fakta, IHFFC, har erbjudit USA:s och Afghanistans regeringar att göra en oberoende utredning av bombningen av Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz, Afghanistan den 3 oktober. Att IHFFC aktiveras är historiskt eftersom kommissionen aldrig har använts, trots att den tillsattes för snart 25 år sedan.
Läkare Utan Gränser har ända sedan attacken ägde rum krävt en oberoende och opartisk utredning.
– Vi måste få reda på varför våra kollegor och patienter bombades till döds, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser i ett uttalande.
– Det är avgörande för att vi ska kunna fortsätta med vårt livsviktiga arbete i konflikter.
Det välkända sjukhuset i Kunduz träffades enligt vittnen av ”mycket exakta” bomber upprepade gånger under en timmes tid. 22 människor – 10 patienter och 12 personer ur Läkare utan gränsers personal – miste livet.
Det stod från början klart att bombningen utförts av de USA-ledda koalitionsstyrkorna. Men under dagarna efter attacken gav USA flera olika versioner av vad som hänt: bland annat sades det först att amerikanska styrkor bett om luftunderstöd, sedan att det varit de afghanska och till sist att det fanns talibaner på sjukhusområdet. Sedan medgav USA:s toppgeneral att bombningen varit ett misstag som USA ensamt bär ansvaret för. Amerikanska försvarsdepartementet erbjöd sedan Läkare utan gränser att betala för återuppbyggnaden av sjukhuset, något som organisationen kraftigt avslog.
– Vi kommer absolut inte ta emot pengar från amerikanska regeringen för detta, eftersom Läkare utan gränser är en oberoende, neutral och opartisk hjälporganisation, säger Katrin Kisswani, ordförande för Läkare utan gränser i Sverige, i ett uttalande.
– Det handlar inte om pengar, det handlar om att få svar på varför sjukhuset bombades och 22 människor miste livet i onödan.
Både Afghanistan och USA har upprättat internutredningar av attacken, men Läkare utan gränser har från början uppgett att man inte litar på dessa. Den oberoende och opartiska utredningen av IHFFC, det enda permanenta organ som specifikt finns till för att utreda brott mot internationell humanitär rätt, välkomnas istället.
– Vi måste få veta om krigets lagar har förändrats, säger Läkare utan gränsers internationella ordförande, Joanne Liu, vid en presskonferens.
– Det påverkar inte bara våra insatser i Kunduz utan vårt arbete på samtliga sjukhus nära frontlinjen i hela världen.
Enligt krigets lagar ska sjukhus skyddas från angrepp, men om dessa lagar förändrats eller ej spelar kanske ingen avgörande roll för de amerikanska styrkorna eftersom de inte verkar känna till de nuvarande. USA:s befälhavare i Afghanistan, general John Campbell, har uppgivit att de amerikanska styrkorna efter attacken ska informeras om lagarna, något som tolkats som att de saknar grundläggande kunskap om de internationella konventioner som gäller i krigssituationer. Uttalandet upprör Läkare utan gränser som ser det som ännu en anledning till en oberoende utredning. Den internationella kommissionen inväntar nu svar från USA:s och Afghanistans regeringar.