Debatt


Josefin Smeds , vice projektledare Power Shift Sverige och Kim Uddh, ordförande PUSH Sverige
  • Aktivister kräver klimaträttvisa på Filippinerna. I Malmö samlas unga miljöaktivister för en helg på samma tema. Arrangörerna kräver att Sverige går från ord till handling.
Skånes Fria

Nu är det uppsving som gäller i klimatfrågan

Runt om i världen står klimatfrågan högt på agendan. Religiösa ledare som påven tar tydligt ställning för ökade krafttag. USA och Kina, kända som stora bromsklossar, börjar inse allvaret. Obama pratar om klimatet som vår tids ödesfråga. Men i Sverige nämnde bara hälften av partiledarna klimatet i sina Almedalstal. Detta trots att 2015 enligt Johan Rockström är ett superår för klimat och utveckling.

I omvärlden satsas det på förnybar energi som aldrig förr. Förnybar el byggs ut snabbare än kol, olja och gas tillsammans. Detta är en viktig vändpunkt och enligt finansiella bedömare som Bloomberg är det en trend som kommer att fortsätta. Priset på vindkraft, solceller och batterier sjunker så snabbt att de på många håll i världen nu är mer konkurrenskraftiga än de fossila alternativen.

Men i Sverige verkar vi nöjda med att leva på gamla meriter. Vi har ju redan gjort så mycket. Hälften av vår energi är förnybar och drygt tio procent av våra drivmedel i transportsektorn är redan förnybara. Tydligen tycker vissa partier att vi kan lägga upp fötterna på soffan och invänta år 2020 innan vi fortsätter klimatarbetet. Sverige tappar placering i listor över länder som arbetar progressivt med klimatfrågan. Detta trots att vi måste lösa klimatfrågan för att kunna garantera en hälsosam samhällsutveckling.

Många unga i Sverige känner stor oro inför klimatförändringarna och upplever att politikerna inte gör tillräckligt. I katastrof efter katastrof ser vi hur medmänniskor runt om i världen tvingas fly för att sedan återvända till ruiner. FN:s flyktingorgan UNHCR skriver inför klimattoppmötet i Paris att det redan idag är dubbelt så troligt att människor tvingas lämna sina hem på grund av naturkatastrofer än för fyrtio år sedan. Många människor drivs också på flykt på grund av konflikter som bottnar i klimatförändringar.

Vad händer i en ännu varmare framtid? Det vet vi redan och det är vi unga idag som får ta smällen om klimatpolitiken misslyckas, men ändå har vi väldigt lite inflytande över politikens utformning. Vi vill därför att Stefan Löfven, Åsa Romson, Gustav Fridolin, Anna Kindberg-Batra, Annie Lööf, Jan Björklund, Jonas Sjöstedt och Ebba Busch Thor nu lyssnar noga på vad vi har att säga:

• Klimaträttvisa – vi i västvärlden har ett historiskt ansvar som vi inte kan ducka för. De människor som drabbas av klimatförändringarna är sällan de största utsläpparna. I Paris behöver vi lyssna på dem. Låt de värst drabbade länderna vara med och forma avtalet!

• Klimaträttvisa innebär också mer resurser till klimatanpassning. Tryck på EU att bidra med klimatfinansiering och erkänna klimatflyktingar!

• Att sälja Vattenfalls kolverksamhet är inte ett steg i rätt riktning för den som verkar för klimaträttvisa. Gäller frågan Sveriges nationella fasad verkar det tydligen vara bekvämt att låta någon annan stå för de smutsiga utsläppen. Detta skulle dock vara en enorm klimatförlust. Våga stå upp för en utfasning av kolkraften!

Målet om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030 står ni alla bakom, och vi vet redan hur det ska gå till: Kollektivtrafik i städer, förnybara bränslen på landsbygden och tåg/elvägar till de långa resorna. Se till att fatta besluten som krävs, vi vill se nya mål för drivmedel och ett stopp för onödiga motorvägar!

Det som händer nu är att världsledare inom politik, religion och näringsliv börjar ta tag i klimatfrågan och lyfta fram lösningarna. De globala hållbarhetsmålen har just antagits och om två månader är det klimattoppmöte. Ändå är debatten sval i Sverige. Vi vill se Sveriges beslutsfattare ta sitt ansvar och stå upp för klimaträttvisa! I sitt tal i FN:s generalförsamling nyligen sa Stefan Löfven att Sverige ska bli en av de första fossilfria nationerna. Nu är det dags att gå från ord till handling!

Fakta: 

Power Shift

En helg om klimaträttvisa av och för unga som i år arrangeras på Malmö Latinskola 9-11 oktober.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Daglig verksamhet är värd kostnaderna

För personer med ett bestående funktionshinder betyder LSS-lagen att de får stöd för att kunna leva ett rikt och aktivt liv under hela sin levnad, skriver Anne Leffler, ordförande  FUB Göteborg.                                                                              

Göteborgs Fria
Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu