Anna Maris

Krönika


Anna Maris
Landets Fria

Första internationella omställningskonferensen

Transition networks internationella konferens i Seale Hayne, Newton Abbot, England 18–20 september samlade över 300 deltagare från nästan 40 länder över hela världen. Det var premiären för en i sanning internationell konferens, sa Sophy Banks vid det officiella öppnandet på fredagen, med deltagare från Hong Kong, Australien, Gambia, Mexiko och Nya Zeeland.

Under fredagen pågick även en större sammankomst för Reconomy-projekt, som arbetar med lokal ekonomi. Det internationella hub-mötet för nationella omställningsorganisationer från ett trettiotal länder pågick både fredagen före och ett par dagar efter konferensen.

Lördagen bestod av presentationer och workshops i allt från den nya berättelsen om omställning och sociala medier till mandalamålningar och cykelreparationer. Ett särskilt forum för unga omställare och elders, det vill säga åldermän, inom rörelsen blev en annan spännande framgång under konferensen.

Under lördagen gjordes också en föreställing där deltagarna fick medverka vid begravningen av det industriella samhället. Efter det byggdes ett nytt gemensamt samhälle i en improviserad medskapandeaktivitet.

På söndagen organiserades en flygresa i ett nytt tema för mötesformen open space. Ett femtiotal arbetsgrupper diskuterade allt från hur omställningsnätverken kan arbeta med flyktingar i Europa till hur man ska organisera omställning i Sydamerika.

Det uppstod även en grupp som diskuterade ett nordiskt nätverk i form av en ny hub. Den bestod av representanter från Norge, Danmark, Finland och Sverige. Även en representant från Lettland deltog i diskussionerna för att ge ett baltiskt perspektiv, men tanken är att den nordiska huben ska bestå av de fem nordiska länderna, med Åland, Färöarna och Grönland.

Representanter från de nationella hubarna pratade om allt från hubarnas verksamhet till gemensamma initiativ, som en arbetsgrupp för finansiering, relationerna mellan Transition network och de nationella hubarna, samt framtida utbildningsbehov och inre omställning. Även digitala lösningar och plattformar diskuterades.

Musik, poesi och medskapande konstprojekt genomsyrade konferensen som satte stor fokus på kultur. Nästa internationella transitionkonferens planeras till någon gång under september–oktober 2017 i ett icke-engelsktalande land, men vilket är ännu inte bestämt.

För de som inte medverkade på plats fanns en livesändning på webben från konferensen med intervjuer, filmade inslag och inlägg från omställare på andra platser i världen.

Fakta: 

Anna Maris är ledamot i Hela Sverige ska levas styrelse, omställningskoordinator på Studiefrämjandet och medlem i Omställningsnätverket.

ANNONSER

© 2023 Fria.Nu